• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

21 november 2011

De smaak van de ziel

Wat is het toch met documentaires over eten? Vol verwachting klopt het hart, maar het valt altijd toch tegen. Zo ook De Smaak van de Ziel, vanavond op televisie. Aan prachtige beelden geen gebrek, maar voor de niet-ingewijde is er geen touw aan vast te knopen. ‘Over twee koks en een proever’ luidt de ondertitel, en inderdaad, er komen twee koks en een Michelin-inspecteur in beeld. Hoe ze heten wordt er niet bijgezegd, dat wordt je kennelijk geacht te weten. Daarom vertel ik het er maar even bij: het gaat om Erik van Loo en Cees Helder, de huidige en vorige chef-kok-eigenaar van het Rotterdamse restaurant Parkheuvel.

Snor en baard
De naam van de inspecteur valt gans terloops na 33 minuten, de nu toevallig weer veel in het nieuws zijnde Paul van Craenenbroeck. Dan heb je hem al menig hapje naar binnen zien werken, wat in extreme close-up met die snor en baard niet altijd even appetijtelijk is om naar te kijken, en dan heb ik gelukkig niet eens een breedbeeld televisie. Daar tegenover staan zoals gezegd tal van fraaie beelden. Van koks die werken in de keuken, kreeft opensnijden, vis fileren, broodjes rollen, een oestertje savoureren. Ook zijn er passages op zee, met kreeftenvissers en oesterkwekers, en zelfs een kudde schaapjes huppelt voorbij.

Gehaktbal
De titel van de documentaire is ontleed aan een uitspraak van Van Loo: “Koken is je ziel weggeven”. Weggeven? Of bedoelt hij delen? Dat hij een begenadigd vakman is, zie je overduidelijk, maar het fenomeen smaak blijft iets ongrijpbaars. Bij Cees Helder overheerst de weemoed dat zijn chef-bestaan ten einde is. Leukste moment is als hij vertelt dat hij na zijn pensionering bij de slager nooit iets kon vinden dat aan zijn hoge eisen voldeed, en dat hij daarom elke dag maar weer thuiskwam met twee gehaktballen. Tot zijn vrouw er genoeg van kreeg. Die komt ook zonder introductie aan het woord, net als de kennelijke vrouw van Van Loo. Zoals alle sprekende hoofden slechts voor hooguit tweederde in beeld. Artistiek bedoeld maar voor de kijker vooral hinderlijk.

Sneeuw
Ben ik een zeurpiet? Heus, voor culinair geïnteresseerden valt er visueel genoeg te beleven. Niet in de laatste plaats de beeldschone gerechten, zoals de asperges flower power, waar je spontaan van gaat wenen. Alleen, waarom o waarom staat van Loo nou midden in een weiland in de sneeuw een schaap te slachten? Raadselachtig.

De smaak van de ziel, regisseur Robbert So Kiem Hwat. Vanavond te zien op Nederland 1

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kings of pastry

Instagram-docu #followme

Documentaireserie Cooked van Michael Pollan

Vorig bericht: « Kookboek Vis
Volgend bericht: Chinese wijting »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN