(4 personen)
Voorbereiden: 30 minuten
Laaste moment: 10 minuten
Mooie mootjes varkenshaas met een smeuïge sherry-paddenstoelensaus op een bedje van aardappelpuree met elegante sliertjes snijbonen. Als dat niet feestelijk is!
Nodig:
500 g varkenshaas
300 g snijbonen
500 g kruimige aardappels
250 g paddenstoelen
300 ml kookroom
2 klontjes roomboter
scheut melk
ferme scheut sherry (Oloroso, Cream of Medium)
1 el Japanse sojasaus
peper & zout
Van tevoren (bijv. ochtend):
- Snij de varkenshaas in 3 mooie medaillons p.p. en bak ze goudbruin in wat hete boter. Laat ze niet gaar worden! Laat afkoelen en zet in de koelkast.
- Schil de snijbonen met een dunschiller vanaf de zijkant, zodat je dunne sliertjes krijgt.
- Breng zout water eerst aan de kook, gaar de bonen kort en spoel ze direct af met ijskoud water (bewaar het kookwater!).
- Kook de aardappels gaar en stamp of knijp ze tot puree.
- Maak er een lekkere puree van met zout, flink wat boter en een scheut hete melk. (Geen magnetron? Bewaar dan de kale gepureerde aardappelen en doe de rest vanavond)
- Snij de paddenstoelen in plakjes, doe in een pan met een ferme scheut sherry en wat sojasaus. Laat inkoken, voeg de room toe en laat weer inkoken tot sausdikte. Dek de pan goed af.
Laatste moment:
- Verwarm de oven voor op 100 °C.
- Haal het vlees uit de koelkast en laat op temperatuur komen. Zet circa 10 minuten in de voorverwarmde oven.
- Warm de bonen op in het kookwater.
- Zet de pan met paddestoelensaus weer op het vuur.
- Warm de puree op in de magnetron. (Geen magnetron? Meng in een pan op het vuur de aardappels met de kokendhete melk, boter en zout, blijf roeren)
- Doe de puree op warme borden, met daarop de bonen en medaillons.
- Serveer de saus eromheen of apart.
Wijntip:
Dikke witte Bourgogne op 10 °C. Als je liever rood schenkt, ga dan voor een volle Primitivo uit Zuid-Italië.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!