Wie ziek is, krijgt onherroepelijk ziekenbezoek. Een welkome afwisseling. Maar wat nemen die bezoekers mee? Bloemen? Een fruitmand? Het kan helemaal geen kwaad om wat strategische hints te geven. De verplichtzachtevoedseleter wordt het meest blij van, je raadt het al, zachte dingen.
Met stip op één: het pannetje soep. Een klassieker voor zo’n beetje alle ziektegevallen, griep voorop, maar daarmee niet minder gewaardeerd. Je eigen soepjes ken je na een tijdje wel, dus soep van een ander is heel fijn voor de variatie. Van verschillende vrienden en culicollega’s kreeg ik een pannetje (nu ja, meestal emmertje) soep. En zeg er vooral bij dat ze de soep niet speciaal hoeven te blenderen, dat kun je zelf wel. Ongeblenderde soep ziet er namelijk een stuk leuker uit om weg te geven.
Ook fijn: een vriendin bracht luxe zachte bavarois-taartjes van patisserie Huize van Wely. Vooral de frambozenvariant was heel goed te doen met een theelepeltje, ja, ook de zachte biscuitbodem.
Een andere vriendin nam tot grote hilariteit een klassiek babypretpakket voor me mee: Liga (“6-12 maanden”), een banaan en een sinaasappel. Ja, lach maar, ik was er maar wát blij mee.
Een fruitmand eindigt onvermijdelijk in de blender, maar frambozen zijn klein en zacht, die kun je als het goed is gewoon stuk voor stuk oppeuzelen, dus een doosje frambozen is dan eigenlijk leuker om cadeau te doen.
Van patissier-in-ruste Cees Holtkamp kreeg ik zelfgemaakte vanillevla. “Uiteraard met echte vanille en zonder gele kleurstof”. Wat een traktatie!
En totaal onvergelijkbaar met zo’n vies knalgeel fabriekspak. Gek genoeg heeft hij er geen filmpje van op Foodtube (zien hoor! Die met zijn kleindochter Stella zijn geweldig!), maar ik kwam wel hier het recept tegen, uit zijn onvolprezen boek De Banketbakker, dat iedere thuisbakker natuurlijk in huis zou moeten hebben.
Over bakken gesproken: culivriendin Joke Boon bakte speciaal voor mij zachte yoghurtcake uit het boek Masterclass Cakes van Rutger (Bakt) van den Broek. Die was zo zacht, die viel inderdaad in kleine stukjes heel goed te sabbelen, zelfs met die brokjes chocola erin. Hier vind je het recept.
À propos chocola: nee, een bonbon in je mond steken gaat niet. Maar als je chocola in piepkleine stukjes snijdt, kun je die stuk voor stuk opsabbelen. Melkchocola smelt makkelijker in de mond dan puur, maar dat hoeft natuurlijk geen belemmering te zijn. Ook paaseitjes krijg je op die manier naar binnen. Ik zou alleen geen varianten met hazelnoten of amandelen kiezen, dat gaat niet goed.
Ook een idee om te geven: kant-en-klare smoothies: zelfgemaakt of in flesjes uit de supermarkt of de hipster-cold-pressed-sapbar. Altijd welkom, want ook weer net even wat anders dan je eigen brouwsels.
Kortom: genoeg lekkere dingen om de zachtvoedselaar blij mee te maken. Ik hou me aanbevolen voor nog meer suggesties.
Morgen breien we een eind aan deze serie, met wat afsluitende tips.
Dit is deel 14 uit een 15-delige serie over zacht voedsel. Maar we gaan nog even verder.
©: Koken met Karin
1. Waarom een dossier zacht voedsel?
2. Havermout-drinkontbijtjes
3. Blender
4. Soep
5. Puree
6. Brood
7. Luxe ontbijt
8. Eitje
9. Rijst
10. Hartige pap
11. Pasta
12. Will it blend?
13. Snaaihonger
14. Meebrengtips voor ziekenbezoek
15. Laatste opbeurende tips