Zou het een zondig of berouwvol recept kiezen uit het gisteren besproken kookboek Zonde & Berouw? De scheidslijn is niet altijd duidelijk. Dit Italiaanse recept met rigatoni (grote pasta) heeft een duivelsstaartje, dus kennelijk is het zondig, maar ik zou niet weten waarom. Vanwege al die kaas? Of omdat de auteurs 500 gram pasta aanbevelen voor 4 personen? Dat vind ik nogal heavy, ik hou meestal 350-400 gram aan. Maar dat moet iedereen helemaal zelf weten natuurlijk.
Nodig voor 4 personen:
500 g rigatone (De Cecco)
500 g gepelde tomaten uit blik
2 bollen buffelmozzarella
150 g Parmezaanse kaas
1 ui, gesnipperd
2-3 knoflookteentjes, gesnipperd
3 takjes tijm
3 takjes rozemarijn
1 bosje peterselie
2 handjes verse basilicum
zout en peper uit de molen
Fruit de ui glazig in wat olijfolie, voeg knoflook toe en fruit nog 1 minuut mee. Voeg de gepelde tomaten, tijm, rozemarijn en peterselie toe en laat alles op laag vuur 1 uurtje zachtjes trekken, totdat alle smaken goed in de saus zijn opgenomen. Passeer de saus door een passe-vite (roerzeef) of door een gewone fijne zeef. Breng de saus op smaak met zout en peper.
Kook de rigatoni net niet helemaal gaar (3-4 minuten korter dan op het pak staat). Giet af, spoel af onder de koude kraan en giet weer af. Schenk er wat olijfolie bij, dit voorkomt dat de buisjes aan elkaar gaanplakken. Zet dan een grote koekenpan op het vuur, giet de saus erin en breng aan de kook. Doe de rigatoni erbij en roer goed door. Verkruimel de buffelmozzarella erboven en roer goed om. Voeg zodra de kaas begint te smelten en de saus gaat binden, ongeveer 100 g versgeraspte Parmezaanse kaas toe en roer weer goed door. Wanneer de kaas draderig begint te worden en de saus dikker en lichter van kleur wordt, voeg de gescheurde basilicum toe.
Laat nog maximaal een minuutje doorkoken. Serveer in diepe borden en strooi er wat versgeraspte parmezaan en peper over.
Dit is zoals gezegd een recept uit het boek Zonde & Berouw, lees hier mijn artikel erover.