De webshop is gesloten op dit moment
Het is wel mogelijk om het nieuwe boek "De Zoete Oven" alvast te reserveren Negeren

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

27 februari 2012

Onthaastingsrecept: blanquette de veau

Het nadeel van de kleine zelfstandige die van haar hobby haar beroep gemaakt heeft is dat werk en vrije tijd soms niet meer uit elkaar te houden zijn. Zeker sinds de komst van al die – vaak nogal dwingende – social media is dat alleen maar erger geworden. Om nog maar te zwijgen van mailtjes ‘of ik even meteen dat-en-dat recept wil mailen want ik ben het kwijtgeraakt en ik wil nú boodschappen gaan doen voor vanavond.’ Heus, ik verzin dit niet.

De oplossing? Het weekend hardhandig weer in ere herstellen. Computer uit. Telefoon uit. Niet bloggen, niet twitteren, niet facebooken maar gewoon een boek lezen, naar de middagfilm, drie weekendkranten doorploegen, het balkon lenteklaar maken, van die dingen. Maar ook: géén recepten uittesten voor mijn nieuwe boek, maar gewoon eens een recept maken van iemand anders. Een lekker onthaastingsrecept.

Laatst kreeg ik in Brussel bij de lunch een ouderwets volumineuze vol-au-vent (koninginnepasteitje) geserveerd, zo groot dat er geen doorkomen aanwas.

Met mals kalfsvlees én kalfsgehaktballetjes in een romige ragout waar ter verhoging van de feestvreugde ook nog eens losse klontjes boter over gestrooid waren. Dát had ik lang niet gegeten, en nog veel langer niet zelfgemaakt. Gelukkig had collega Joep Habets in NRC laatst een recept van blanquette de veau volgens zijn Brusselse oudtante Germaine. Ik had het ouderwets keurig uitgeknipt, maar het recept staat ook online op zijn eigen website.

Geheel tegen de eigenwijze gewoonte der gemiddelde eetschrijver in heb ik het recept op de letter uitgevoerd, niks geen eigen creatieve aanpassingen. En het was fenomenaal, mede dankzij mijn petroleumstel.

Zacht, mals, uit elkaar vallend draadjesvlees met sappige balletjes en hier en daar een champignonnetje in een geurige saus op basis van zelfgetrokken bouillon. Niet geserveerd in een bladerdeegpasteibakje, maar gewoon met rijst en een boterig gesmoord worteltje. Weliswaar even een klus, maar ach, als je ziet wat voor tijd er heengaat met zinloos facebooken, valt het reuze mee. En na afloop hiervan valt er tenminste iets op te eten.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Spaghetti met bloemkool

Pitabroodjes

Bananenkwark

Vorig bericht: « Kookboek Paul de Leeuw
Volgend bericht: Bladerdeeg zelf maken »

Primaire Sidebar

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN