Na een koude winter en een natte lente wil het ook nog niet echt zomeren. Tot je het kookboek Zomer van Yvette van Boven openslaat. Was haar een paar maanden geleden verschenen boek Winter wat aan de duistere kant, deze is één en al zonneschijn. Zelfs als Yvette op een (het zal eens niet) druilerige middag haar eigen lavendel-eclairs-uit-het-boek presenteert, breekt er acuut een waterig zonnetje door. Wat een boek al niet vermag!
Vakantiegevoel
Wat staat erin? Frisse salades vol hippe granen, koude meloensoep, courgettecake, dragonsouffleetjes en allerhande Franse taartjes voeden het vakantiegevoel. En alles uiteraard home made, tot kwark en ingemaakte citroenen aan toe. Je zou bijna gaan hopen dat het deze zomer blijft kwakkelen, dan blijf je gewoon lekker in de keuken, ware het niet dat er ook zoveel barbecuerecepten instaan. En dan natuurlijk geen bij de slager kant-en-klaar gehaalde gemarineerde spiesjes op een gasgestookt Vinex-gevalletje, maar stoere lappen vlees in een zelfgemetselde vuurton ergens bij je vaste Zuid-Franse logeeradresje. Moet je dat wel hebben natuurlijk.
Koninginnedag
Ook het buitenland is intussen als een blok gevallen voor de no-nonsense charmes van Yvette. Zowel het eerste boek Home Made als de spin-offs Winter en dus deze kersverse Zomer zijn van Australië tot Amerika, van Frankrijk tot Duitsland te verkrijgen. Frau Antje kan het schudden. Alleen is de vraag of het in de Nederlandse editie van Zomer nou echt nodig is om aan het vaderlandse publiek uit te leggen wat Koninginnedag precies is? 😉
Yvette van Boven, Home Made Zomer, ISBN 9789059564206, € 24,95