• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

14 juni 2012

Artisjok met ei uit de oven

Ik heb iets met ovens, had ik dat al eens gezegd? In welk jaargetijde dan ook, ja ook in de zomer. Dus bij het zoeken naar een leuk recept in het nieuwe Zomerkookboek van Yvette van Boven waar ik gisteren over schreef, sprak deze me meteen aan: artisjok en cocotte. Da’s Frans. Meestal gaat het met een eitje (verdomd als het niet waar is, in mijn nieuwe ovenkookboek heb ik een recept voor ‘Oef en cocotte’) maar hier gaat het ei niet in een potje, maar in een artisjok. Ronduit briljant, ik kan niet anders zeggen! En nog vegetarisch ook, voor wie daar gevoelig voor is.

Nodig voor 4 personen:
4 artisjokken, zonder stelen
4 verse eitjes*
8 eetl geraspte gruyère

Bechamel:
200 ml melk of room of een mix
1 eetl boter
1 ½ eetl bloem
nootmuskaat
peper & zout

Zet een grote pan met water op het vuur (of twee, als er geen vier artisjokken in één pan passen). Breng aan de kook, voeg zout en artisjokken toe. Laat 45 minuten koken, giet af. Spoel ze even af onder koud water en laat ondersteboven in een vergiet uitlekken. Verwijder dan met een klein, scherp mesje de binnenste blaadjes en het hooi (lees: dat harige spul). En knip met een schaar de boel een beetje bij, dat ziet er leuk uit en eet ook makkelijker.

Bechamel: Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Roer de bloem erdoor en blijf een paar minuten roeren tot het mengsel (roux) gaar is. Giet scheut voor scheut de melk/room erdoor en blijf goed roeren tot het een gladde, gebonden saus is. Laat onder af en toe roeren op laag vuur sudderen tot de bloemsmaak verdwenen is. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Dit kan allemaal van tevoren.

Verwarm de oven voor op 180 °C en zet onderin een bak met water.
Zet de artisjokken op een bakplaatje en vul de holtes met 2 royale eetlepels bechamel. Breek er voorzichtig een eitje boven en zorg dat de dooier heel blijft. Maal er peper en zout boven en bestrooi met gruyère. Zet 15 minuten in de hete oven; het wit moet zijn gestold, maar de dooier nog net zacht. Meteen serveren, dip de blaadjes in de saus in het midden.

Yvette adviseert om er een echte maaltijd van te maken door er aardappeltjes met ‘sauce gribiche’bij te serveren. Nee, dat staat niet op dit blog. Wel in het boek, op bladzijde 221.

Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Home Made Zomer, lees hier mijn recensie.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kookboek Jam

Honingparfait

Vanilleijs

Vorig bericht: « Kookboek Home Made Zomer
Volgend bericht: Zigeunerschnitzel »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN