Nationale voedselwaakhond Foodwatch heeft vorige week het Gouden Windei uitgereikt aan Unilever’s Becel pro-activ wegens het meest misleidende product van 2012. ‘Want consumenten willen niet langer misleid worden!’ is de favoriete slogan van voorman Bart van Opzeeland. Ik waag dat te betwijfelen. Consumenten willen volgens mij juist niets liever. Immers, de pakjes en zakjes gaan nog elke dag als warme broodjes over de supermarkttoonbanken van ons land.
Maggikwis
Wacht, we doen het even stap voor stap aan de hand van een voorbeeld, het pakje ‘Maggi Gehakt met sperziebonen en satésaus’. Nu moet u raden: welke hoofdingrediënten zitten daar níet in? Inderdaad, gehakt en sperziebonen, die moet u er zelf bijkopen.
Wat zit er dan wél in dat pakje? Dat zal die satésaus dan wel wezen, denkt u? Wat is ook alweer het meest kenmerkende onderdeel van satésaus, ook wel pindasaus genoemd? Juist. Edoch, zitten er pinda’s in het pakje? Neen!
Wat is dan wél het hoofdingrediënt van het pakje? Suiker.
Uit een pakje: Maggi Gehakt met sperziebonen en satésaus
Inhoud: Suiker, maïszetmeel, gemodificeerd zetmeel, plantaardige olie, plantaardig vet, zout, uipoeder, aroma, maltodextrine, geroosterde sojabonen, gekarameliseerde suiker, sojasauspoeder (soja, tarwe), kerrie (kurkuma, mosterd, komijn, zoethout, cayennepeper, venkel, uien), lactose, weipoeder, knoflookpoeder, melkeiwitten, zuurteregelaar (E262), koriander, paprika, paprika-extract, tarwebloem, gemberextract, komijn.
Zelf toevoegen: sperziebonen, paprika, ui, gehakt
Recept
En toch kopen mensen dit. Vanwege het vrolijke plaatje van een sappig pannetje? Omdat ze zin hebben in een stukje variatie? Om de abusievelijke gedachte van tijdwinst? Je zou er toch moedeloos van worden. Maar dat doen we niet hoor, we duiken gewoon de keuken in voor een stukje onvervalst handwerk.
Mijn recept voor gehakt met sperziebonen is intussen opgenomen in mijn kookboek Zonder pakjes & Zakjes 2, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.