• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

13 mei 2019

Zacht voedsel (2): drinkontbijt

Ook voor wie niet in de lappenmand zit en wegens kaakperikelen alleen zacht voedsel mag, zijn deze eenpersoonsdrinkontbijtjes het proberen waard. Smoothies zijn leuk en aardig, maar je wilt iets dat een beetje vult, als ontbijt. Dan komt havermout als geroepen. Het basisprincipe is steeds hetzelfde: doe de havermout in een kommetje, giet er 100 ml kokend water op en laat minstens 5 minuten staan. Met diepvriesfruit wordt het straks vanzelf weer koud, of doe dit alvast de avond tevoren en zet het kommetje in de koelkast. Dat zou dan in theorie ook met koud water (of melk) kunnen, maar met kokend water welt de havermout veel beter op.

Links: met koud water een nacht geweld in de koelkast. Rechts: met kokend water na 5 minuten (na een nacht in de koelkast ziet het er nog precies hetzelfde uit, maar dan koud)

Maar goed, uiteindelijk gaat alles toch in de blender.

De allersimpelste basisversie van de havermoutsmoothie is met banaan en sinaasappelsap, en eventueel een schep yoghurt of kwark. Altijd goed. Maar ik werd al snel een beetje narrig van alleen maar fruit en zoet, dus ik experimenteerde met wortel, paprika en biet. Zie hier het resultaat.

RECEPT Havermout-drinkontbijtje in 3 varianten (nee, 4!)

Nodig voor 3x 1 glas:

Oranje:
2-3 volle eetl havermout (van die vlokken, bestaan ook in volkoren)
100 g mangoblokjes
150 ml wortelsap
wat verse gemberrasp

Rood:
2-3 volle eetl havermout
100 g aardbeien (diepvries)
1 geroosterde paprika (pot)
sap van 1-2 mandarijn

Paars:
2-3 volle eetl havermout
½ gaar bietje
100 g bramen (diepvries)
kneepje limoensap
50 ml melk
optie: verse munt

Doe de gewelde havermout in de blender met de overige ingrediënten en mix grondig tot een glad geheel. Wie het dunner wil, voegt meer vocht toe (water, melk, vruchtensap, groentesap), yoghurt maakt het romiger. En varieer gerust zelf verder.

Voortschrijdend inzicht: al snel maakte ik standaard de dubbele hoeveelheid en bewaarde die in een grote glazen pot in de koelkast. Als je niet mag kauwen, gaat er maar weinig eten naar binnen, maar heb je dus ook de hele dag honger. Dan is het handig om altijd zo’n pot achter de hand te hebben voor wat ferme slokken als de hongerklop toeslaat En hoe hongeriger ik werd, hoe meer havermout ik erin in deed. Kijk zelf maar wat jou het beste bevalt.

Ook lekker: tzatziki-drinkontbijt. Havermout, yoghurt, een halve komkommer (met schil), wat verse munt, zout en peper. Wordt door de komkommer automatisch vrij vloeibaar, dus extra vocht is niet nodig.

Morgen gaan we het over een belangrijk – wat zeg ik? Levensreddend! – hulpmiddel hebben: de blender.

Dit artikel is deel 2 uit een serie over zacht voedsel. En er volgt nog van alles!
©: Koken met Karin

1. Waarom een dossier zacht voedsel?
2. Havermout-drinkontbijtjes
3. Blender
4. Soep
5. Puree
6. Brood
7. Luxe ontbijt
8. Eitje
9. Rijst
10. Hartige pap
11. Pasta
12. Will it blend?
13. Snaaihonger
14. Meebrengtips voor ziekenbezoek
15. Laatste opbeurende tips

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Daslook chimichurri

Bloedsinaasappelmarmelade

Vierkazensaus

Vorig bericht: « Dossier Zacht voedsel (1)
Volgend bericht: Zacht voedsel (3): blender »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN