Ook voor wie niet in de lappenmand zit en wegens kaakperikelen alleen zacht voedsel mag, zijn deze eenpersoonsdrinkontbijtjes het proberen waard. Smoothies zijn leuk en aardig, maar je wilt iets dat een beetje vult, als ontbijt. Dan komt havermout als geroepen. Het basisprincipe is steeds hetzelfde: doe de havermout in een kommetje, giet er 100 ml kokend water op en laat minstens 5 minuten staan. Met diepvriesfruit wordt het straks vanzelf weer koud, of doe dit alvast de avond tevoren en zet het kommetje in de koelkast. Dat zou dan in theorie ook met koud water (of melk) kunnen, maar met kokend water welt de havermout veel beter op.
Maar goed, uiteindelijk gaat alles toch in de blender.
De allersimpelste basisversie van de havermoutsmoothie is met banaan en sinaasappelsap, en eventueel een schep yoghurt of kwark. Altijd goed. Maar ik werd al snel een beetje narrig van alleen maar fruit en zoet, dus ik experimenteerde met wortel, paprika en biet. Zie hier het resultaat.
RECEPT Havermout-drinkontbijtje in 3 varianten (nee, 4!)
Nodig voor 3x 1 glas:
Oranje:
2-3 volle eetl havermout (van die vlokken, bestaan ook in volkoren)
100 g mangoblokjes
150 ml wortelsap
wat verse gemberrasp
Rood:
2-3 volle eetl havermout
100 g aardbeien (diepvries)
1 geroosterde paprika (pot)
sap van 1-2 mandarijn
Paars:
2-3 volle eetl havermout
½ gaar bietje
100 g bramen (diepvries)
kneepje limoensap
50 ml melk
optie: verse munt
Doe de gewelde havermout in de blender met de overige ingrediënten en mix grondig tot een glad geheel. Wie het dunner wil, voegt meer vocht toe (water, melk, vruchtensap, groentesap), yoghurt maakt het romiger. En varieer gerust zelf verder.
Voortschrijdend inzicht: al snel maakte ik standaard de dubbele hoeveelheid en bewaarde die in een grote glazen pot in de koelkast. Als je niet mag kauwen, gaat er maar weinig eten naar binnen, maar heb je dus ook de hele dag honger. Dan is het handig om altijd zo’n pot achter de hand te hebben voor wat ferme slokken als de hongerklop toeslaat En hoe hongeriger ik werd, hoe meer havermout ik erin in deed. Kijk zelf maar wat jou het beste bevalt.
Ook lekker: tzatziki-drinkontbijt. Havermout, yoghurt, een halve komkommer (met schil), wat verse munt, zout en peper. Wordt door de komkommer automatisch vrij vloeibaar, dus extra vocht is niet nodig.
Morgen gaan we het over een belangrijk – wat zeg ik? Levensreddend! – hulpmiddel hebben: de blender.
Dit artikel is deel 2 uit een serie over zacht voedsel. En er volgt nog van alles!
©: Koken met Karin
1. Waarom een dossier zacht voedsel?
2. Havermout-drinkontbijtjes
3. Blender
4. Soep
5. Puree
6. Brood
7. Luxe ontbijt
8. Eitje
9. Rijst
10. Hartige pap
11. Pasta
12. Will it blend?
13. Snaaihonger
14. Meebrengtips voor ziekenbezoek
15. Laatste opbeurende tips