• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

14 januari 2013

Kruidkoek met honing

Eerlijk zeggen: wie wist dat 2012 het Jaar van de Bij was? Ook ik kwam er pas heel laat achter. Maar eigenlijk moet tot nader order élk jaar het jaar van de bij zijn, want de nijvere beestjes hebben het moeilijk. En we hebben ze zo hard nodig, aangezien bijna 80% van alle landbouwgewassen afhankelijk schijnt te zijn van bestuiving. Heb ik in 2012 eigenlijk wel voldoende aandacht gegeven aan de bij? Ik vrees van niet. Dat ga ik in 2013 proberen goed te maken.

Nu ben ik wat de bij betreft vooral geïnteresseerd in de eetbare toepassing ervan. Niet van de arme bij zelf, uiteraard, maar van de honing. Imker Pim Lemmers (actief op de radio bij Vroege Vogels en Giel Beelen) stuurde me een potje van zijn Heemskerker bloemenhoning op, om mee te experimenteren. Een honingrecept dus, maar wat?

Ineens moest ik denken aan de Nederlandse vriendin in het buitenland die vroeg of ik ontbijtkoek met minder suiker voor haar wilde meenemen. Ik dacht dat ze honingkoek bedoelde, maar nee, ze bedoelde echt ontbijtkoek die zo heet, ‘met minder suiker’. ‘In deze koek is glucosestroop gedeeltelijk vervangen door een natuurlijk voedingsvezel,’ aldus de firma Peijnenburg. Tja, mij klinkt dat niet heel smakelijk in de oren.

Kant-en-klaar: Peijnenburg Honing Caramel Ontbijtkoek
Inhoud: Glucose-fructosestroop, roggebloem, water, suiker, honing 3%, plantaardige oliën en vetten, rijsmiddelen (natriumbicarbonaat, zuurnatriumpyrofosfaat), specerijen, kleurstof (caramel 0,1%) en aroma.

honingkaramelkoek

Dan liever honingkoek. Die hebben de koekenbakkers ook in het assortiment, maar daar zitten dan weer bonkjes karamel in. Al die fratsen, wat is er mis met simpel doch doeltreffend? Ik sloeg aan het bakken met de honing van imker Pim. Mijn pogingen leken helaas in de verste verte niet op ontbijtkoek, maar herdoopt tot kruidkoek bleek het succes eclatant!

Grappig genoeg blijkt een koek gemaakt met alleen honing taai, droog en zwaaropdemaagliggend te zijn. Het gaat om de juiste verhouding van honing én suiker. En het beslag vooral níet lang en luchtig mixen maar alleen even hupseflups door elkaar scheppen, hoe langer je mixt, hoe heavier de koek – ook zo’n malle ervaring. Enfin.

Zelf eens proberen? Mijn recept voor honingkruidkoek is intussen opgenomen in mijn kookboek Zonder pakjes & Zakjes 2, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Ceviche van heilbot met grapefruit

Buitenlandse pakjes & zakjes

Stoofpeertjes

Vorig bericht: « Biscotti
Volgend bericht: Culinaire arganolie »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN