Soms zit keukenspulgeluk in kleine dingen. Neem nou de tang. Vlees in de pan houdt niet van prikken, dan lopen de sappen eruit, maar probeer jij maar eens een gehaktbal of biefstukje om te draaien met een spatel. Of twee. Floep, verdorie, daar gaat ‘ie alwéér! Nee, dan is een tang een uitkomst, qua keukengerei.
Klem in de keukenla
Voor de vegetariërs die nu dreigen af te haken: een tang is net zo handig voor aardappels, groente of eigenlijk alles wat heet is en wat je wilt omdraaien, uit een pan tillen of van een bakplaat pakken. Het enige punt is altijd: waar laat je ze? Een tang in de keukenla heeft de onhebbelijke neiging om de hele boel te blokkeren. Ik heb ook een grote bak geprobeerd waar pollepels en gardes instaan, maar daar neemt hij zoveel plek in omdat hij steeds openzwiept.
Dichtklikbaar
Maar nu heb ik de oplossing gevonden: eentje die handig dichtklikt. Heel ingenieus ook nog: als je hem omhoog houdt en klikt, gaat hij open, als je hem omlaag houdt en klikt, gaat hij dicht. Of was het nu andersom? Enfin. Hij is van het merk Rösle, bij de betere kookwinkel voorradig en 23 cm lang, wat een fijn handzaam maatje is. Gemaakt van hittebestendig roestvrijstaal met dito siliconen uiteindes, die zo fijn vriendelijk (lees: krasvrij) zijn voor je pannen. Hij kost € 26,95, maar dan heb je ook wat. Het enige rare: het heet een gourmettang. Ik zie de hele familie nog niet met zes van die tangen hannesen in minipannetjes…