• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

21 februari 2013

Kookprogramma Heel Holland Bakt

Voor The Great British Bake Off (BBC) kun je mij ‘s nachts wakker maken. Britse amateurbakkers die in een tent – wel eentje vol prachtovens en keukenmachines en bakvormen in alle soorten en maten – week in, week uit de lekkerste dingen uit de oven weten te toveren, en dan ook nog witty en deskundig. Het zoveelste voorbeeld dat de Engelsen weten hoe je kookprogramma’s aanpakt.

Nederlandse pogingen zijn totnutoe vooral teleurstellend. Het gaat namelijk nooit over eten en ze zijn ook al niet grappig. Meer een vergaarbak van vage BN’ers en kleinzerige kandidaten die klagen en roddelen plus om de haverklap sponsorproducten die er met de haren lijken bijgesleept. Op het puntje van je stoel kijken naar geweldig gekook? Nee, niet in Nederland.

Hollandse versie
Intussen is bekend dat The Great British Bake Off ook in een Nederlandse versie op de buis komt, getiteld Heel Holland Bakt. Met in de jury meesterpatissier Robèrt van Beckhoven in de rol van de onverbiddelijke Paul Hollywood, en culinair publiciste Janny van der Heijden als de bejaarde bakdiva Mary Berry. Het droogkomische presentatieduo Mel & Sue wordt in de Nederlandse versie samengevat door één persoon, en wel Martine – ‘u moet de groenten van Hak hebben’ – Bijl.

Meedoen?
Vanaf juni zijn de afleveringen acht weken lang te zien bij Omroep Max. Rond die tijd start als het goed is ook op de BBC weer de inmiddels vierde serie, dus dan kunnen we goed vergelijken. Wie wordt de thuisbakker van Nederland? Maar vooral: kunnen we het nu eindelijk? Een goed kookprogramma maken? Ik ben heel benieuwd!
Meedoen? Je kunt je nog aanmelden tot 1 maart. Dus ben jij de beste amateurbakker van Nederland? Meld je dan hier aan.

Goedbedoelde raad
Mag ik de makers alvast wat tips meegeven?
– Laat zoveel mogelijk koken en bakken zien. Zodat de kijker thuis daadwerkelijk ziet hoe iets gemaakt wordt, en zin krijg om zelf aan de slag te gaan.
– Niet teveel gesprekjes met kandidaten. Tuurlijk willen we weten hoe ze heten en wat ze vinden. Maar we willen vooral zien of ze een taart kunnen bakken.
– Kies kandidaten met een beetje humor en zelfspot. Niet van die types die alleen maar beroemd willen worden. Daar zijn genoeg abominabele mogelijkheden voor.
– Kies interessante onderwerpen. De Engelse versie laat je kennismaken met (voor mij althans) onbekende klassiekers als The Battenberg, Bakewell Tart en Cornish pasties. Maar wij hebben natuurlijk Friese dúmkes, moorkoppen, tompoezen en duivekater, inspiratie genoeg!
– Pas op met productsponsoring. Apparaten die gebruikt worden, prima. Maar niet ineens taart met fabriekskaas van X en broodjes met bussen specerijen van Y. Gelukkig zit het programma bij de publieke omroep, dat is een hoopvol voorteken.
– Maak het niet te tuttig. Bakken is geen duffe bezigheid van bejaarden met tijd teveel maar hipper dan ooit tevoren, juist bij vijftig-minners. Dat is nou alleen net níet de doelgroep van Omroep Max. Een vrolijke uitdaging, lijkt me zo.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Heerlijk kooktv-avondje: Keuringsdienst van Waarde

Gele frambozenjam

Het ei van Alain Passard

Vorig bericht: « Kookgerei: De spatel
Volgend bericht: Rode kool met appeltjes »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN