• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

1 maart 2013

Linzenflan met courgette

(12 stuks) / Vegetarisch

Bereiden: 20 minuten
In de oven: 20 minuten

Sabijn.gifDit recept is van mijn Gast van de Maand Sabijn Metz. Die heeft al jaren een huis in de Auvergne waar ze dankzij haar Franse buren al vele receptvariaties met de lokale linzen heeft leren maken. Zoals deze linzenflan met courgette. Een flan is een soort quiche zonder bodem, supermakkelijk om te maken. Hij kan in het groot, maar is leuker in het klein. Dan bak je er meteen acht in een muffinvorm en heb je met een blaadje sla erbij een leuk voorgerecht en vlak ook de mogelijkheden niet uit van een linzenflannetje de volgende dag als lunch. Ze kunnen prima in een lunchtrommeltje en zijn zowel koud als even opgepiept in de magnetron een feestelijk alternatief voor een overblijfbammetje-met-kaas.

De heerlijke linzen uit Le Puy vind je in delicatessenwinkels (of in Frankrijk natuurlijk). Zoniet, dan neem je gewone bruine/groene linzen. Die zijn wel minder smakelijk…

Nodig:
75 g Le Puy linzen
1 courgette
75 g geraspte oude kaas/parmezaan
1 ui
3 eieren
125 ml crème fraîche
3 takjes tijm
2 laurierblaadjes
scheutje olijfolie
zout en peper uit de molen
snuf cayennepeper
wat boter en bloem om in te vetten
Erbij: sla met vinaigrette
linzenflan

  1. Oven voorverwarmen op 200 ºC.
  2. Was de linzen, doe in een pan met ruim water plus de laurierblaadjes (geen zout!) en kook in 20 minuten gaar. Laat uitlekken in een zeef.
  3. Snipper intussen de ui en fruit in wat olijfolie in een koekenpan zachtjes vijf minuten met de tijmblaadjes.
  4. Klop in een grote kom met een garde de eieren en crème fraîche los.
  5. Rasp met een grove rasp de courgette (met schil) erboven.
  6. Doe de kaas erbij, flink wat zout en peper plus cayennepeper en de intussen wat afgekoelde linzen en uien. Schep alles goed door elkaar.
  7. Kwast een muffinvorm met 12 holtes in met boter en bepoeder lichtjes met wat bloem. Verdeel het mengsel erover.
  8. Bak in ± 20 minuten tot de flannetjes mooi gekleurd en stevig zijn.

Serveren:

  • Op een bedje van aangemaakte sla als voorgerecht
  • Als onderdeel van een buffet of picknick
  • De volgende dag (koud of even opgewarmd in de magnetron) als lunch.

Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Solo nasi goreng

Makreelrillettes

Aangeklede perencake

Vorig bericht: « Lazy Sunday: eten in restaurant La Rive
Volgend bericht: Boterkoek met echte boter »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN