• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

31 mei 2013

Kookboek Rijntjes Keukengeheimen

Rijntjes keukengeheimenNever judge a book by its cover. Maar waarom eigenlijk niet? Bij Rijntje’s Keukengeheimen was ik juist onmiddellijk gegrepen door die prachtige buitenkant. Stijlvol zwart wit, met gezellige beestjes en dingetjes, en dan ook nog in een preeg. Da’s een vakterm voor dat er hoogteverschillen zijn. In dit geval liggen de illustraties wat dieper. Prachtcover! Dan krijg je zin in de binnenkant, en die is ook al zeer appetijtelijk. Mooie foto’s van Louis Lemaire, prachtige styling, zelden bijvoorbeeld zo’n waanzinnig verrukkelijk bordje met groene en witte asperges gezien. Maar even terug naar het begin. Rijntje Biljardt was onze eerste echte nationale keukenprinses, de eerste Nederlandse kokkin die onder haar eigen naam een kookboekje publiceerde, in 1840.

Amulette
Culinair historica Lizet Kruyff kocht het zes jaar geleden bij een antiquair, raakte geïntrigeerd en bewerkte het samen met collega Judith Baehner tot een modern leeskookboek, Rijntjes Keukengeheimen dus. Met recepten geïnspireerd op die van Rijntje, al is niet duidelijk wat precies haar versie was, en wat dan de aanpassing is. In ieder geval zijn onbekende ingrediënten of onmogelijke bereidingstechnieken vermeden. Zo werd ‘Blammezie van Chocolaad’ omgebouwd tot ganache met vanilleroom en veranderde ‘Zoete amulette’ in een zoete, luchtige omelet met rabarbercompote. Vóór het woord omelet in gebruik raakte, noemde men dit eiergerecht ‘amulette’, zo staat erbij, ‘de vorm lijkt op de pelgrimsamulet uit vroeger tijden. Althans, dat wil het verhaal en soms is een leuk verhaal gewoon een leuk verhaal’. Kijk, dat soort extraatjes maken het een bijzonder leesbaar boek.

Zomerse bloedsinaasappel
Wel zijn de ingrediëntenlijstjes wat onoverzichtelijk vormgegeven, wie een boodschappenlijstje wil maken moet even goed opletten. Rijntje zelf had haar boek ingedeeld in volgorde van belangrijkheid (van wild zwijn tot het minder geachte gewone varkentje), hier worden de vier seizoenen aangehouden. Ook een keukenkalender met wat wanneer ‘in het seizoen’ is, ontbreekt niet. Al lichten de dames daar volgens mij zelf nog wel eens de hand mee: een zomersalade met bloedsinaasappel (verkrijgbaar december-maart)? Had ik al gezegd dat er een fraai leeslint bijzit, altijd een grote pré bij boeken.

Pond is een kilo
Maar vooral het roerige levensverhaal van Rijntje is de moeite waard en heerlijk smeuïg opgeschreven, van opkomst tot ondergang. Van timmermansdochter tot keukenmeid in kastelen en grachtenpanden, van kookboekschrijfster tot cateraar en uiteindelijk eindigend als een eenvoudig wafelbakstertje. Ook is er volop informatie over het dagelijks leven in de 19e eeuw, zoals hoe het in die tijd zat met chocola en aardappel(ziekte). De thuiskok krijgt ook meteen moestuintips en veel uitleg over groente, zoals bijvoorbeeld wat molsla eigenlijk is, of waar de uitdrukking ‘blèk kèps vandaan komt (recept staat erbij). Tenslotte nog een woordenlijst en een overzicht van oude maten en gewichten. Daarin lees ik dat een pond vroeger 1 kilogram was. En dus geen halve kilo? Zou het heus?

Binnenkort volgt een recept uit het boek!

Lizet Kruyff & Judith Baehner, Rijntjes Keukengeheimen, uitgeverij Good Cook Publishing, € 29,95, ISBN 9789461430830

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Amuse van krab

Ovenkookboekmanuscript is af

Kookboek appels en peren

Vorig bericht: « Taste of Amsterdam 2013
Volgend bericht: Westlandse tomatensoep »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN