• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

23 mei 2011

Ons eten

In het boek Ons Eten wordt het ware verhaal verteld van de Nederlandse maaltijd. Maar hoe ‘ons’ is het als het nota bene wordt uitgegeven door een Belgische uitgeverij? Een prachtboek is het, om te beginnen bij de vormgeving. Een kloek boek met ribbelige bruine kaft die noodt tot aanraken. Leeslint én elastiek eromheen. Afgeronde hoeken die heel subtiel terugkomen in de foto’s, die ook allemaal afgeronde hoekjes hebben. Heus, vormgeving doet een hoop voor leesgemak. De inhoud trouwens ook, en die leest als een trein.

Daverend oerwoud
Volkskrantjournalist Mac van Dinther ging op reportage langs een aantal ijkpunten van onze vaderlandse cuisine (tomatensoep, aardappelen, sla, varken en yoghurt) en beschrijft zijn onderzoekingstocht van dag tot dag met veel oog voor details. En je kunt niet zeggen dat hij zich er met een jantje van leiden vanaf maakt. Zo gaat het hoofdstuk Tomatensoep achtereenvolgens over een tomatenverwerkingsfabriek in Spanje (“Daverend oerwoud van roestvrijstalen ketels, pijpen en buizen”), de geschiedenis van de tomaat, de soepfabriek van Unox in Oss, het wel en wee van tomatentelers in Nederland en tenslotte maakt hij ook nog zijn eigen soep bij de Kleinste Soepfabriek van Nederland.

Keuringsdienst
Het lijkt op een soort Keuringsdienst van Waarde, maar dan in boekvorm, en uitgebreider. Maar net zo ontluisterend. Zo gaat er geen enkele Hollandse tomaat in Hollandse tomatensoep, wisten we dat? “Zelfs als de prijzen voor Nederlandse tomaten op een dieptepunt staan, zoals in de zomer van 2009, dan nog zijn ze zes tot zeven keer zo duur als de tomaten die in Italië en Spanje op het vrije veld staan.” Of deze: de telers van de o zo lekkere smaaktomaten Tasty Tom hadden geen interesse om hun overgebleven tomaten tot pulp te draaien voor de Kleinste Soepfabriek. “Meneer, zeiden ze, het afval dat we weggooien zit toch al verrekend in de prijs”.

Henk en Johan
En dat is pas hoofdstuk één. In het aardappelhoofdstuk gaat hij juist uitgebreid langs bij twee boerende buren in de Flevopolder, allebei aardappeltelers, zij het de één ‘gewoon’, de ander biologisch. Prachtig leesvoer, waarbij uitgebreid je als lezer helemaal wordt meegenomen in het voor een doorsnee stadsbewoner compleet onbekende boerenbestaan. En boeren Henk en Johan worden zo levensecht geportretteerd dat ik de aandrang moest onderdrukken om óók even gezellig langs te wippen in voor een bakkie koffie.

Van Hollands tot Chinees
Achterin het boek staan recepten voor tomatensoep, aardappelen, sla, varken en yoghurt, ook daar weer niet te zuinig, steeds 10 verschillende recepten per onderdeel met mooie foto’s van fotograaf/uitgever Tony Le Duc. De tomatensoep komt bijvoorbeeld in allerlei varianten, van Hollands, Italiaans, Spaans, Grieks, Marokkaans, Arabisch, Indiaas, Thais tot Tex-Mex. En Chinees: “In China kennen ze geen tomatensoep. Het is een honderd procent Nederlandse uitvinding. Indonesische restaurants hadden hem altijd op de kaart en Honig heeft hem sinds jaar en dag in een pakje”. Dit soort persoonlijke toevoegingen staan lang niet bij alle recepten, helaas, daarmee spreekt het receptenhoofdstuk gek genoeg toch iets minder tot de verbeelding dan de rest van het boek.

En één klein dingetje: mag bij de herdruk de Tortilla Español weer gewoon zoals het hoort Tortilla Española worden?

Morgen een recept uit het boek.

Mac van Dinther, Ons eten, uitgeverij Minestrone, ISBN 9789490028329, € 35,00

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Handboek snijtechnieken

Kookboek Plenty

Kookboek Oh baby!

Vorig bericht: « Wat zit er in uw eten: 100.000 gifgidsjes verkocht
Volgend bericht: Restaurant United tastes of 1097 »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN