• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

5 juli 2013

Käsnudeln

Zeg je Karinthië, dan zeg je Käsnudeln. Kaasnoedels. Niet te verwarren met Knödel, die melige bonken waar ze in de rest van Oostenrijk om volstrekt onduidelijke redenen zo dol op zijn. Käsnudeln zijn meer als smeuïge ravioli, maar dan buitensporig groot en decoratief dichtgefrutseld, denk aan een empanada, maar dan dus gekookt. En niet te vergeten gevuld met Topfen.

Topfen

Rechtsboven Topfen naturel, links inclusief kruiden als vulling voor de Käsnudeln.

Rechtsboven Topfen naturel, links inclusief kruiden als vulling voor de Käsnudeln.

‘Dat is kwark of cream cheese’, vertelt boerin Melitta Spendier die me een workshop gaf, maar het lijkt helemaal niet op wat hier onder die naam in bakjes verkocht wordt, het is namelijk veel ruller. Meer als Hüttenkäse, maar dan veel romiger en vetter. Dat klopt ook wel, want Hüttenkäse is wat overblijft als je alle room wegcentrifugeert uit Topfen. Maar wat is het nu? Hele jonge kaas, die Frau Spendier maakt van de melk van haar eigen koeien. Mits gemolken bij afnemende maan. En als de stier niet hitsig is, want dan wordt de Topfen net kauwgum. Nee heus, er ging een wereld voor me open, als stadse juffer.

Semmelbrötchen

Links de Topfen, rechts de verkruimelde Semmelbrötchen, en Melitta Spendier in het midden.

Links de Topfen, rechts de verkruimelde Semmelbrötchen, en Melitta Spendier in het midden.

Voor de Hollandse thuismaakversie adviseer ik toch ricotta, dat komt nog het meest in de buurt. Ook een belangrijk ingrediënt: zo’n verkruimeld Oostenrijks Semmelbrötchen, je kent ze wel, zo’n hard rond broodje met een ingekerfde ster op de bovenkant. Dat wordt een Holland broodje. Beslist geen paneermeel uit een pakje gebruiken, dan wordt het pruttig, je moet juist nog grove stukjes hebben. Het deeg lijkt op pastadeeg, maar is veel soepeler doordat er vrij veel water doorheen gaat. Maar het meest opvallende is de decoratieve sluiting, die je maakt door met je vingers kleine kneepjes te geven. ‘Krendeln’ heet het, en het is nog een hele kunst. Het lokale gezegde wil dat jongedames pas kunnen trouwen als ze eenmaal het krendeln onder de knie hebben. Hoe dat zit met jongemannen, vertellen ze er dan weer niet bij.

Nodig voor ± 20 stuks (grote):

Vulling:
2 bakjes ricotta
1 oudbakken, hard wit pistoletje
handje verse munt of eventueel gedroogd
liefst ook een handje verse kervel of anders basilicum
optioneel: knoflookteen uit de knijper
zout en peper

Verkruimel het pistoletje (inclusief de korst) in kleine stukjes. Meng met de ricotta, de fijngehakte kruiden, eventuele knoflook, zout en peper. Wie dat te braaf of te flauw vindt, voeg stiekem wat versgeraspte parmezaan toe. Dat is hoogst on-Karinthisch, maar doe eens gek.

Deeg:
500 g bloem
250 ml water
1 klein ei
1 eetl olijfolie
1 theel zout

Kneed alle ingrediënten tot een soepel, elastisch deeg, laat een half uur rusten en rol dan met de deegroller uit tot een niet al te dunne lap. Steek rondjes uit van Ø 8 cm. Lepel bergjes vulling (tip: de ijsbolletjestang) op het midden van een lapje deeg. Leg in de hand en vouw het deeg over de vulling naar boven. käsnudeln-3Knijp goed dicht, anders gaan ze straks open tijdens het koken. En nu komt het ‘krendeln’. Niet draaien, maar ‘vorschieben und drücken’. Lees: kleine kneepjes geven tussen duim en het gedraaide eerste kootje van je wijsvinger. Enfin. Of doe zelf iets wat je leuk lijkt, want heus, ook Oostenrijkers doen er jaaaaaren over om het fatsoenlijk onder de knie te krijgen.

1: Gewoon dicht. 2: Gekrendeld. 3: Links de mijne, rechts die van Melitta. Tja.

Zet ze rechtop neer op het werkblad. Dek trouwens wel het nog niet verwerkte deeg af met een theedoek terwijl je aan het fröbelen bent, want het droogt snel uit.
Breng een grote pan water met zout aan de kook en laat de Käsnudeln 10 minuten koken. Pas op dat ze niet vastplakken aan de bodem (even losmaken met een spatel) en dat het water hooguit héél zacht borrelt, anders gaan ze open. Serveren met wat gesmolten boter erover en voor de gezelligheid wat bieslook. käsnudelnEen groene salade hoort er ook meestal bij. Persoonlijk zit ik qua hoofdgerecht met drie Käsnudeln wel aan mijn taks. Ik zei het al: grote jongens. Vind je ze te groot? Niemand houdt je tegen als je ze de helft kleiner maakt, meer als Italiaanse ravioli. Laat ze het alleen in Karinthië niet horen.

Mocht je je het zelf eens willen leren: Frau Spendier geeft workshops in haar eigen keuken op de boerderij, vlakbij de prachtige Wörthersee. En voor wie het überhaupt te veel gedoe vindt: ze verkoopt ze ook aan huis, vacuümverpakt en wel. En die kunnen ook thuis in de vriezer.

Naschrift: Overigens is er discussie of je nu Käsnudeln (Hochdeutsch) of Kasnudeln (lokaal dialect) schrijft. Ik meld het maar even. Ik ben sowieso dol op die Umlaut, voor een heerlijk snufje exotiek, maar de doorslag gaf de speciaal hiervoor geraadpleegde mevrouw van het lokale VVV waar ik de workshop mee volgde: zij houdt zelf ook altijd de keurige officiële schrijfwijze aan, dus hou ook in het vooralsnog op Käsnudeln.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Vega kijkje achter de schermen 1

Oudejaarsrecept Huzarensalade

Bloemkoolbeignets

Vorig bericht: « Tapasbar La Pulperia
Volgend bericht: Chimichurri »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN