Was u ook deze zomer in Toscane? Dat moet haast wel, zo veel landgenoten als dat ik tegengekomen ben. Ook niet-landgenoten trouwens. Het wonderlijke, maar tevens handig voorspelbare van de homo turisticus is dat hij zich bij voorkeur kluitjesgewijs ophoudt. Gezellig met z’n allen naar het prachtige Siena bijvoorbeeld, terwijl er even verderop in Arezzo bijna geen vakantieganger te bekennen valt. Toch is Arezzo heus ook zeer bezienswaardig, met een mooi centraal plein en daaromheen een wirwar van smalle straatjes en trappetjes. Volop koele kerken met fraaie fresco’s plus als bonus ook nog overal verrassende kunstwerken in de openbare ruimte. Het is dus simpelweg zaak om even op te letten waar je naar op reis gaat, en dan vooral niks verder te vertellen. Maar u kunt wel een geheimpje bewaren, toch?
Aperollen
Wat doet een mens nog meer in Toscane? Aperol spritz drinken. Heel terrassend Toscane bleek in oranje feeststemming. Vorig jaar en het jaar daarvoor ook al hoor, zeggen hippe trendwatchers, maar voor mij was het nieuw en alras wist ik van geen ophouden meer. Immers, when in Rome, do as the Romans do, zoals het bekende Toscaanse spreekwoord luidt, nietwaar? Naar ander goed lokaal gebruik diende er na dat aperollen twee maal daags uitgebreid gegeten te worden. Heb ik ook naar hartelust gedaan.
Typisch Toscaans
Alleen, Toscaanse salade? Die ben ik nergens anders tegengekomen dan na thuiskomst, in het koelschap van de Lidl. Vol typisch Toscaanse ijsbergsla en kenmerkend Toscaanse lekkernijen als gemodificeerd maïszetmeel, antiklontermiddel en smaakversterker. Een bordje onvervalste après-vakantievreugde!
Uit een bakje: Saladinettes Toscaanse salade
Inhoud: IJsbergsla, dressing 23% (water, raapolie, honing, mosterd [water, mosterdzaad, azijn, zout, kruiden, specerijen], suiker, azijn, verdikkingsmiddelen: guarpitmeel, natriumalginaat; melasse, zout, eigeelpoeder, gemodificeerd maïszetmeel, gistextract, stabilisator; natriumsulfaat; zout, conserveermiddelen: kaliumsorbaat, natriumbenzoaat; smaakversterker: mononatrium-glutamaat; kaneel, tijm, zwarte peper, antioxidant: calciumdinatrium-EDTA; antiklontermiddelen; calciumfosfaat, siliciumdioxide; aroma), lollo biondo, cherrytomaat, toscaanse mix 7% (pijnboompitten (50%), spekreepjes (50%) [varkensvlees, zout, dextrose, antioxidant: natriumerythorbaat; conserveermiddelen; natriumacetaat, natriumnitriet])
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online. Maar er staan genoeg andere recepten op deze site, en anders zijn er altijd nog mijn kookboeken.