• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

26 september 2013

Lasagne met champignons en pesto

Gek. Ik bladerde door het gisteren besproken Keukendagboek van Nigel Slater en ik had moeite om iets te kiezen omdat alles er zo, eh, tja, gewoontjes uit zag. Lamskoteletten met oregano. Soep van geroosterde tomaten. Aubergine met feta en munt. Kip met knoflook en citroen. Allemaal heerlijke dingen, daar niet van, maar ik zocht ‘iets speciaals’. En toch. Ik zou beter moeten weten. In restaurant De Kas at ik immers een aantal van zijn recepten, zoals simpele maïskolven. Nigel Slater maisNiks bijzonders, gewoon geroosterd, peper, zout en wat tuinkruiden en klaar is Kees. Zo simpel doch verrukkelijk zouden we vaker moeten eten. Enfin. Terug naar het kookboek. Het werd uiteindelijk de vegetarische paddestoelenlasagne met basilicum en room. Gek genoeg adviseert Nigel Slater om kant-en-klare bechamelsaus te gebruiken, dat doe ik dan weer niet.

lasagneNodig voor 4 personen:
Gedroogde lasagne (of 350 g verse – dat deed ik)
750 g kastanjechampignons
10 g gedroogde funghi porcini (eekhoorntjesbrood)
2 uien
3 knoflooktenen
handje verse peterselie
2 handjes versgeraspte parmezaan
150 ml slagroom
klont boter

Bechamelsaus:
50 g boter
50 g bloem
600 ml melk
snufje versgeraspte nootmuskaat

Pesto:
60 g pijnboompitten
50 g basilicumblaadjes (=1 forse plant)
2 knoflooktenen
flink wat olijfolie
handje versgeraspte parmezaanlasagne nigel slater

(Ik geef toe: mijn foto ziet er níet uit. Maar het was heerlijk. En de volgende dag, toen we de andere helft opaten, was hij zo mogelijk nog lekkerder.)

Snipper ui en knoflook en fruit zachtjes in een hapjespan in de boter, 20 (!) minuten. Intussen heb je tijd zat om de champignons in plakken te snijden en de funghi porcini te laten weken in 100 ml warm water. Maak ook meteen de pesto: pureer alles behalve de olie in de keukenmachine en giet er al draaiend zoveel olie bij tot je een romige puree hebt. Proef op zout en peper.

Bechamelsaus: smelt de boter in een pan. Voeg de bloem toe en klop 1-2 minuten met een garde zodat de bloem kan garen. Giet in scheuten de melk erbij, blijf in de weer met de garde zodat je een glad geheel krijgt. Laat rustig een kwartiertje sudderen op laag vuur. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Doe nu zo langzamerhand de champignons bij de uien en zet het deksel schuin. Ze moeten kleuren en gaar worden. Voeg de porcini en weekwater toe (tip: door een theezeefje! Er kan zand in zitten), plus de gehakte peterselie en de slagroom. Zout en peper erbij en dan even zachtjes laten pruttelen tot de saus iets is ingekookt.

Samenstellen:
Wat bechamelsaus op de bodem van een lasagneschaal, of een ovale ovenschaal (40 cm). Dan een laag pastavellen. (Mijn tip: gedroogde vellen eerst afspoelen onder de kraan, verse vellen gewoon zo erin en met de schaar op maat knippen). Dan afwisselend champignons, pesto, bechamel en een beetje parmezaan en weer pasta. Nigel Slater doet maar 2 lagen, maar meer kan natuurlijk ook, zeker als je schaal wat kleiner is. Eindig in ieder geval met bechamel en bestrooi met de rest van de parmezaan.

Bak in een voorverwarmde oven (180 °C) gaar tot de bovenkant goudbruin is en de saus borrelt. Ik zeg: een minuut of 20-30.

Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Keukendagboek van Nigel Slater. Lees hier mijn artikel.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Rösti met spiegelei

Biscotti

Auberginerolletjes

Vorig bericht: « Nigel Slater’s Keukendagboek
Volgend bericht: Alles over risottorijst (1) »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN