• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

16 december 2013

“Gezond” kerstmenu met aardbeien

Het Diabetes Fonds vraagt of ik er aandacht aan kan besteden dat Nederlanders, oh foei, in december gezond eten links laten liggen. In januari, ja, in januari gaan we ineens allemaal weer gezond googlen en op dieet, maar in december? Ho maar, dan eten we ons buikje vol. Te vol, volgens het Diabetes Fonds: “Menigeen vraagt zich halverwege een machtig kerstdiner stiekem af: hoe krijg ik de rest er nog bij… Een gemiste kans, want lekker én gezond eten met kerst is wel degelijk mogelijk.”

Een waarheid als een koe, dus ja hoor, kom maar op met die handige adviezen voor een light en toch lekker kerstmenu. Om te beginnen zijn er zes kerstrecepten. Zoals Strawberry cheesecake, met aardbeien en halvarine. kerst diabetes fondsAardbeien? In december? Zijn ze nou helemaal belatafeld? Zouden ze bij het Diabetes Fonds niet weten dat aardbeien in december naar he-le-maal niks smaken, omdat het namelijk zomerfruit is? Of is dat juist hun idee van ‘licht’ koken? Het smaakt naar niks, dus dan eet je er maar weinig van? Van de zes recepten is er trouwens nog een met aardbeien, ook al noemen ze die ‘limoenkwark’. Maar de ingrediënten spreken voor zich: 6 eetlepels limoensap op 750 g aardbeien. Tjongejonge.kerst diabetes fonds

Maar het kan nog erger: er is ook een recept voor aspergesoep, met 750 g witte asperges. Zit het Diabetes Fonds per ongeluk in het verkeerde jaargetijde? Of was dit de zomerfolder die ze doodleuk – ach dat merkt toch geen hond – nu met een kerstlintje erom gewoon opnieuw uitbrengen?kerst diabetes fonds

En om het allemaal nog troostelozer te maken adviseert directeur Hanneke Dessing om vooral vloeibare margarine en magere melkproducten te gebruiken. “Soms kan je met kleine aanpassingen je favoriete recepten gezonder maken.” Wat een treurnis. Dat ook het Diabetes Fonds pure, gezonde roomboter maar weer eens in de ban doet ten behoeve van plantaardige smurrie-vol-toevoegingen, daar waar elke diëtiste intussen wel beter weet. Zal ik het nog maar een keertje zeggen? Het zit ‘m niet in dat klontje boter! Of in die scheut volle melk in de aardappelpuree! Het zit ‘m in het totale eetgebeuren.

Geen woord daarentegen van het Diabetes Fonds over bijvoorbeeld porties. We eten met z’n allen te veel met kerst omdat iedereen z’n beste beentje voorzet. Dus doe geen grote borden soep maar feestelijke koffiekopjes. Hou geen normale doordeweekse porties pasta aan maar hooguit de helft, als tussengerechtje. Want dan heb je daarna bij het hoofdgerecht geen pasta (of rijst of aardappelen) meer nodig, maar geef je ruim baan aan lekker veel groenten. Wintergroenten, wel te verstaan, daar is genoeg keuze in. En doe geen Grand Dessert maar één beeldschoon klein nagerecht, met (bloed)sinaasappel, met granaatappel, met cranberries – allemaal in het seizoen en hartstikke light. Dat soort tips, kijk, dáár zou het Diabetes Fonds nou eens echt baanbrekend hulpvaardig mee wezen. Maar nee. Wat een gemiste kans.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kerstmenu 2019

Snelle aardbeienjam (3 minuten)

3x Kerstbakken

Vorig bericht: « Zelfgemaakte kippenbouillonblokjes
Volgend bericht: Teazone in Maastricht »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN