Koken met snoep? Ik had er nog niet aan gedacht, tot ik het grappige, net verschenen kookboekje Zoet zag. Een boek vol mierzoete recepten, van de aanblik alleen al springt het glazuur spontaan van je tanden, maar kinderoogjes gaan er onverwijld van glimmen. Die van chocoholics trouwens ook. Jong spul komt volop aan z’n trekken met winegum-ijslolly’s, dropgranita, gefrituurde marsen en tosti met snickers. Chocoladefans op leeftijd zien waarschijnlijk meer in de fraaie Maltesertaart, de sierlijke zeebankettaart, de killing ogende hazelnoottaart met Ferrero Rochers of de krokante taart met vulling van kersenbonbons.Een inventief boek, waarin zuurtjes omgesmolten worden tot saus over de cheesecake of tot glas-in-loodvensters in zanddeegkoekjes. Werkelijk heel Jamin komt langs in 64 pagina’s. Schuimblokken (je weet wel, die roze-gele), noga, schuimpjes, marshmallows, tumtummetjes, gomballen en karamelsnoepjes. Maar naast Kitkats en Bounty’s ook chocodingen waar ik nog nooit van gehoord had zoals Curly Wurly’s en Cadbury’s Flakes. En er is zelfs een politiek-correcte mousse met chocoladezoenen, die vroeger nog gewoon negerzoenen genoemd mochten worden.
Jasmin Schults/Anaïsa Bruchner, Zoet – recepten met snoep, uitgeverij Becht, € 11,00