• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

13 januari 2014

Chicken Tonight

‘Kip vanavond’. Eigenlijk een briljante naam voor een product. Recht voor z’n raap. Aanstekelijk ook. Wat eten we vanavond? Kip. Hè ja, kip, lekker. Zo’n geurige geroosterde dame uit de oven, met sappig mals vlees verstopt onder een knapperig velletje. Geparfumeerd met een vleugje citroen of wolkje rozemarijn, een toefje verse dragon of dwarreltje chilivlokken. Zoveel kippen, zoveel mogelijkheden. Wat daarentegen nou nooit in mij opkomt, in kipverband, is een pot met smurrie-om-door-de-kipfilet-te-husselen. Toen het product op de markt kwam, kon ik niet voorstellen dat enig consument hier ooit in ging trappen. Ruim twintig (!) jaar later blijkt het tegendeel. Terwijl het product naar verluidt flopte in het land van uitvinding, de VS, zijn wij er hier kennelijk zo dol op dat onze schappen uitpuilen van de varianten.

In de supermarkt stuitte ik op maar liefst acht verschillende soorten Chicken Tonight. Acht! En ik wist niet eens dat ze nog bestonden, die potten met smurrie-om-door-de-kipfilet-te-husselen. Ja dus. Onbegrijpelijk succesvol. Grote gemene deler is het hoofdbestanddeel, water. En verder suiker, zout en spul om de boel op smeuïge wijze bij elkaar te houden. Als de herinnering mij niet bedriegt, was de oerversie die met kerrie-ananas. Ah, kijk, die bestaat nog steeds.

Chicken Tonight Kerrie met ananas
Water, groenten 17,1% (paprika 10% (rood, groen), wortel), ananas op sap 10% (ananas, water, suiker, zuurteregelaar E330), suiker, plantaardige olie (raapzaad, katoenzaad, palm, kokos), glucosestroop, rozijnen 2,3%, zout, gemodificeerd maïszetmeel, azijn, gember, tomatenpuree, aroma (bevat tarwe, mosterd, selderij), stabilisator E415, eigeel, kerrie, tapiocazetmeel, gebrande suiker.
Zelf toevoegen: 400 g kipfiletchicken tonight

Volgens de pot is het ‘een zachte smaakvolle roerbaksaus met een milde kerrie-kruiding, gevuld met ananas, rode en groene paprika, wortels en rozijnen’. Een classic die ik direct ‘Hawaï’ zou noemen, ware het niet dat er al een andere pot is met die naam. Eveneens met ananas, rode en groene paprika en wortels, maar dan met rode in plaats van gele smurrie. En zonder rozijnen. Zelf ben ik niet zo van de ananas in hartige gerechten, laat staan rozijnen; het wordt mij al snel te lawaaïig. Maar het volk vraagt, dus ik heb maar te draaien.

Zelf kip-kerrie met ananas maken?
Nodig voor 4 personen:
400 g kipdijenvlees (of kipfilet)
400 ml kokosmelk
± 250 g verse ananas
1 rode paprika
1 groene paprika
evt. 2 eetl rozijnen
1 grote ui
1 knoflookteen
1 eetl geraspte gember
1 theel sambal
1 volle eetl kerriepoeder
1 eetl maïzena
scheut plantaardige olie

Snij de kip in stukjes en bestrooi met peper, zout, maïzena en de helft van de kerrie. Snipper de ui en de knoflook. Snij de paprika’s in dunne, gehalveerde reepjes. Laat de olie goed heet worden in een hapjespan of braadpan. Bak de kip al omscheppend goudbruin in 2 minuten. Schep uit de pan op een schoon bord. Doe eventueel wat extra olie in de pan. Fruit de ui zachtjes samen met de knoflook, geraspte gember, sambal en rest van de kerrie tot de ui glazig is. Voeg de paprika toe en fruit 5 minuten mee. Nu mag de kip terug in de pan, plus de kokosmelk, eventueel rozijnen. Breng aan de kook, laat op laag vuur met deksel op de pan 10 minuten zachtjes sudderen. Snij intussen de ananas in kleine stukjes en laat op het laatste moment even meewarmen. Proef op zout en peper. Serveer met rijst.

Tips:

  1. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: kipdijenvlees wordt veel minder snel droog dan kipfilet.
  2. Neem goede kwaliteit kerriepoeder. Geen potje dat al jaren staat te verstoffen in de kast, daar is alle geur en smaak uit verdwenen.
  3. Knalgele saus? Voeg dan naast de kerrie nog een extra lepel kurkuma/koenjit toe.
  4. Te holadiejee? Ananas en rozijnen achterwege laten. Dan wel de pit in balans brengen met een scheut gembersiroop of wat suiker.

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek . zonderpakjesenzakjes

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Pasta met kip alla toscana

1-2-3 koken (dag 2)

Kip met gember

Vorig bericht: « Café Sjiek in Maastricht
Volgend bericht: Kip Ovenkrokant »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN