Wat is het nut van ‘zelfgemaakte’ soep uit een pakje als je er toch zelf nog kleine beetjes ingrediënten aan toe moet voegen? Een beetje van jezelf en een beetje van Honig. Maar wie heeft er nou 75 loslopende gram prei paraat? Maak dan gewoon de hele soep zelf. Net zo makkelijk. Maar goed, daar verkoop je als pakjesgigant geen zakjes mee natuurlijk.
Uit een pakje: Honig Maaltijdsoep Aardappel-preisoep
Bouillon (gistextract), aardappel 17%, groenten (prei 6,5%, ui, knolselderij), palmvet, zetmeel, aroma’s (bevatten gerst), zout, glucosestroop, melkeiwit, kruiden (tijm, knoflook), specerijen (peper, foelie, laurier), voedingszuur.
Zelf toevoegen: 75 g prei, 75 g aardappel, 50 g hamblokjes.
“Honig wil families weer vaker samen aan tafel laten eten, want samen eten is samen delen” staat in paginagrote soepadvertenties. Wat een nobel streven nou toch weer. Op de bijbehorende foto een blije mevrouw met een aanrecht met wel drie preien. En een kom vol tomaatjes. En iets wat lijkt op champignons. En een potje verse kruiden. En zowaar zelfs twee kookboeken. Allemaal puur als decoratiemateriaal, want dat heb je met een pakje allemaal niet nodig. Dat heet namelijk de “nieuwe, makkelijke manier om de lekkerste maaltijdsoepen zelf te maken. Met de basis van Honig en je eigen verse ingrediënten.“
Woehahahaha! Het leven is soms grappiger dan je zelf kunt verzinnen.
Zelf maken? Maar dan écht? Hier is het supersimpele recept van jouw eigen Aardappel-preisoep zoals het eerder in Trouw stond.
Nodig voor 4 personen:
1 grote ui
250 g kruimige aardappels
2 preien (alleen wit en lichtgroen)
3 lente-uitjes of 50 g hamblokjes
250 ml slagroom
750 ml kippenbouillon (of groentebouillon)
1 laurierblad
4 takjes tijm
30 g boter
peper en zout
Snipper de ui en fruit zachtjes 5 minuten in de boter in een pan met dikke bodem. Schil de aardappels, snij in kleine blokjes en bak 2 minuten mee. Snij de prei in ringen en bak ook 2 minuten mee. Giet er de slagroom en (liefst hete) bouillon bij. Knoop laurier en tijm met een touwtje aan elkaar en doe erbij, plus zout en peper. Breng aan de kook, laat dan met deksel op de pan een kwartier zachtjes sudderen. Vis de kruiden eruit en gooi weg. Pureer en proef op zout en peper. Serveer in kommen met naar keuze ringetjes lente-ui of hamblokjes erover. Of allebei.
Tips:
- Schep eventueel wat prei en aardappelblokjes eruit voor het pureren en voeg die later weer toe voor wat bite.
- Kippenbouillon vind ik zelf het lekkerst. En hebben we niet allemaal een vriezer vol zelfgemaakte kipbouillonblokjes van mijn recept van een paar weken geleden?
- Een mooi gekleurde soep? Snufje kurkuma erbij.
- Nog meer serveersuggesties: kringeltje olijfolie, peterselie, bieslook, uitgebakken spekjes, gebakken garnalen of champignons.