Ach, ze zijn zo dottig, die meiraapjes. Teer witte bolletjes met een blozend paars toefje. En ondanks de naam, had mijn groenteboer ze ook in april al liggen. Wat doe je ermee? Ik ben nogal snel geneigd om bij twijfel overal soep van te maken, maar dat kon vast ook anders. De gisteren besproken Groentebijbel zou vast inspiratie danwel uitkomst bieden. Maar verdomd als het niet waar is, ik koos uiteindelijk toch voor een soepje. Doe ik volgende keer wel die salade, taart, rolletjes of kroketten (!). Of ik ga ermee sauteren, vullen, smoren, konfijten danwel op zuur zetten.
Ik heb de (overigens vegetarische) soep iets aangepast, dit maakte ik ervan:
Nodig voor 4 personen:
6 à 8 meiraapjes (niet al te grote)
1 middelgrote ui
2 knoflooktenen
1200 ml (liefst hete) groentebouillon
2 handjes doperwten (ik nam 100 g diepvries)
klontje boter
zout & peper uit de molen
Snipper de ui en geef even wat voorsprong door zachtjes te fruiten in een niet te zuinig klontje boter in een pan met dikke bodem. Was intussen de meiraapjes en verwijder harige gevallen, maar schillen hoeft niet, tenzij het hele taaie ouwe jongens zijn. Volgens Mari Maris moet je ze ‘brunoise’ snijden, maar dat is wel een monnikenwerk. Gewoon lukraak stukjes van pak ‘m beet anderhalve cm gaat ook prima. Doe bij de ui en fruit rustig even mee, samen met de gehakte knoflook plus wat zout en peper. Giet de hete bouillon erbij en laat met deksel op de pan een kwartier sudderen tot de rapen bijna gaar zijn. Kijk, nou komt die uitdrukking eindelijk eens van pas!
Doe intussen de bevroren doperwten in een kommetje, overgiet met kokend water en laat zo staan.
Pureer de soep in de blender, voeg eventueel een scheut slagroom toe om hem mooi romig en schuimig te maken. Doe nu de doperwten erbij, die zijn gaar zat.
Serveer in borden met een kriebeltje lekkere olijfolie en knoflokige croutons. Ik deed er ook nog wat kervel over, omdat ik die toevallig in huis had, maar iets ander groens kan ook.
P.S. Knoflokige croutons: Gewoon even twee gepelde en geplette knoflooktenen een paar minuten laten trekken in een koekenpannetje met een ferme scheut olijfolie op laag vuur. Knof eruitvissen en weggooien, nu heb je geurige olie zonder straks verbrande knoflookpuntjes. Oudbakken brood (dat kan ook prima met volkorenbrood zoals ik deed, al krijg je dan wel donkerbruine croutons) in dobbelsteentjes snijden en op hoog vuur al omscheppend bakken in de olie. Uit laten lekken op keukenpapier.
Dit recept komt zoals gezegd uit kookboek Groentebijbel, lees hier mijn recensie.