Alles is anders, met dank aan corona, maar één ding is onveranderd: op vrijdag 4 december vieren we weer Nationale Antipakjesavond! Kenners weten dan genoeg, voor de rest leg ik het graag nog een keertje uit. Er is namelijk een heikel punt waar de hele pietenkwestie bij verbleekt. In ons land is het namelijk maar al te vaak pakjesavond. Niet alleen op 5 december, want met de pakjes van Sinterklaas is natuurlijk niks mis, integendeel (duh!). Nee, het gaat nu over de pakjes (en zakjes) waar in veel huishoudens avond aan avond naar gegrepen wordt als er gekookt moet worden. Overbodige poedermixen vol zout, suiker, zetmeel en smaakversterkers die door onvermoeibare pakjesmarketeers jaar in jaar uit gepromoot worden als ‘makkelijk koken voor de druk-druk-drukke mens’. Onzin natuurlijk, zoals ik intussen al tien jaar (!) probeer te laten zien met mijn antipakjeskookboeken.
Maar gelukkig is er elk jaar weer Nationale Antipakjesavond. Op 4 december, dus de dag vóór Sinterklaas met zijn cadeaupakjes, vieren we collectief dat we met z’n allen ook heus heel goed kunnen koken zonder pakjes. Of zakjes. Waar vieren we dat? Gewoon thuis in onze eigen keuken, met onze eigen dierbaren. Nee, er is geen festival aan verbonden, er worden geen stadions afgehuurd, er trekken geen speciale touringcars het land door. En dat heeft dit keer zowaar helemaal niks te maken met het virus, want Antipakjesavond vier je traditioneel altijd gewoon lekker thuis. Daar is het sowieso het fijnst, nietwaar?
En waarmee vieren we dat? Met iets lekkers natuurlijk. Wat o wat gaan we maken? Dat bepaal je helemaal zelf, maar ik wil je graag een handje helpen. Deze hele week daarom elke dag een feestelijk en hopelijk inspirerend antipakjesrecept. Natuurlijk zou je dat kunnen bewaren tot 4 december, maar je mag het gewoon ook vanavond al maken en opeten.
We beginnen met een aardappel-groenteschotel uit de oven. Het allermakkelijkste wat er is, maar zelfs daar hebben ze een pakje voor verzonnen. Pakjesproducenten mogen namelijk graag problemen creëren die er helemaal niet zijn, zodat ze vervolgens zelf de glorieuze oplossing uit de hoge hoed kunnen toveren. Dus je koopt voor € 1,39 een pakje (‘De basis voor iets goeds!’, lees: hoofdbestanddeel suiker), schaft eveneens aardappelen, uien, paprika’s, wortel en olijfolie aan, mikt de hele boel een half uur in de oven en klaar is Kees. Verrassing: zonder pakje werkt het precies hetzelfde. Kijk maar, hier vind je het recept van mijn groenteschotel uit de oven (naar keuze wel of niet vegetarisch).
Ook in deze serie: Spaanse viscuisine (maar dan niet uit de diepvries) en Kruidkoek met sukade (zonder bakmix) en Franse shakshuka (zonder pakje).
Pakjesavondcadeautip
Weet je wat wél een leuk pakje is, voor de echte (niet de anti)pakjesavond? Mijn dubbeldikke antipakjeskookboek, voorheen getiteld ‘Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek’ maar inmiddels verschenen in een compleet nieuw jas. Nieuwe foto’s, nieuwe vormgeving, nieuwe titel (‘De makkelijke keuken’), maar dezelfde keigoeie 200 antipakjesrecepten. Verkrijgbaar in elke boekwinkel. Of bestel een gesigneerd exemplaar via mijn site, maar dan moet je wel heel snel wezen, want de postbodes zijn overbezet dezer dagen. Al ben je nog wel ruim op tijd voor de kerst natuurlijk 😉