• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

1 juli 2014

Kookboek Tarte Tatin

TartetatinEr was eens een jonge lerares huishoudkunde die in de jaren 30 twee Franse standaardkookboeken schreef, Je sais cuisiner en Je sais faire la patisserie. En ineens, tachtig jaar later kwam iemand op het idee om een recepten uit beide boeken van Ginette Mathiot, want zo heette ze, door elkaar te husselen in een nieuw bakboek. En niet eens in Frankrijk, maar in Engeland. In The Art of French Baking, in het Nederlands om onduidelijke redenen vertaald als Tarte Tatin, zijn alle recepten bewerkt door de Franse foodblogster die vooral in het Engels schrijft, Clothilde Dusoulier. Bewerken betekende zo te zien vooral aanvullen, want Mevrouw Mathiot was in haar receptbeschrijvingen van het principe ‘Less is more’. Of de huisvrouw had vroeger meer basiskennis, dat kan ook. In ieder geval heeft ze dit zelf allemaal niet meer mogen meemaken, omdat ze in 1998 is overleden.

Bloemetjesservies
Een mooi kloek boek is het, met afwasbare kaft. Fris en helder, waar de fraaie illustraties in fifties-stijl van Sara Mulvanny de show stelen. De fotografie is heel simpel gehouden, niks geen haute patisserie zoals in de intimiderende Parijse winkelvitrines, maar juist lekker huiselijk op bloemetjesservies en zeer maakbaar uitziend. Kortom: ik heb een nieuwe vriendin erbij.

Irmanettes
Zo vond ik het erg leuk om zo veel onbekende koekjes tegen te komen: eugénies, avelinettes, irmanettes, michettes. Helaas lang niet altijd met beeld erbij, dus het is lastig voor te stellen hoe ze eruit moeten zien. Of neem de Elettra, Colette of Venetië: zelden zag ik zo veel soorten cakes bij elkaar. Het is echt een ongemeen rijk en vol boek, waar ik enkel en alleen tevergeefs zocht naar mijn geliefde religieuses, verder grijp je niet snel mis.religieuses

Rücksichtlos
Ook hartig spul komt (een beetje) aan bod in de vorm van met kaasstengels en aanverwanten. Ook zijn er puddingen (denk: flan, crème caramel, crème brûlée) en allerlei fruittoetjes uit de oven. Plus een hoofdstuk Soufflés, waarbij vooral de wonderlijke (zoete!) vermicellisoufflé en intrigerende macaronsoufflé (die tere, met zoveel zorg gemaakte macarons rücksichtlos fijnhakken? oei…) opvielen. En dan is er als toegift ook nog een hoofdstuk met desserts van beroemde chefs van over de hele wereld, helaas zonder beeld.

Deegrollers
Valt er nog wat op aan te merken. Tuurlijk. Zo is de specifieke onderverdeling mij af en toe duister. Waarom vallen de vaak heel erg koekjesachtige petitsfours onder de gebakjes en niet onder de koekjes bijvoorbeeld? En dan is er ook weer een apart hoofdstuk voor zandkoekjes en eentje voor galettes. En het boek begint met nuttige informatie over materialen, maar waarom staan die allemaal in het meervoud genoemd? Spatels en spuitmondjes snap ik, maar wie heeft er nou meerdere keukenmachines of deegrollers in huis?

Morgen een koekjesbakrecept uit het boek.

Ginette Mathiot , Tarte tatin, uitgeverij Van Dishoeck, ISBN 9789000336692, € 35,00
tarte tatin

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Boek Ratjetoe

Bakken met kennis

Eet Je Mooi in 28 dagen

Vorig bericht: « Zomermeringues
Volgend bericht: Halvemaantjes »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN