• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

8 juli 2014

Wereldgerecht Frankrijk: Coq au vin

kippetjeIk schreef gisteren al over de Lyonnese heerlijkheden, waar echter niet iedereen de smakelijkheid van inziet. Zullen we het voor de eerste, Franse, aflevering van mijn serie over wereldrecepten in Trouw bij iets veiligers houden? Iets noordelijker, in de Bourgogne, wordt coq au vin geclaimd als regionale specialiteit, maar in feite is het sudderen van kip in wijn iets wat in het hele land gedaan wordt. Oorspronkelijk natuurlijk met een oude haan, maar met een kip kan het net zo goed. Wel een blije kip hè? Dat is het minste wat we kunnen doen.

Nodig voor 4 personen:
1 blije scharrelkip
100 g ontbijtspek
250 g kastanjechampignons
1 potje zilveruitjes
3 sjalotjes
4 knoflooktenen
handje verse rozemarijn
handje verse tijm
500 ml rode wijn (niet te zwaar, maar licht en sappig, bijv. Beaujolais)
500 ml kippenbouillon
2 eetl bloem
klont boter
zwarte peper uit de molen

Stap 1. Hak de kip in 8 tot 10 stukken en bestrooi royaal met versgemalen peper.

Stap 2. Snipper de sjalotjes en de knoflooktenen. Snij het spek in stukjes. Hak de verse kruiden fijn (zonder de taaie steeltjes).

Stap 3. Smelt een flinke klont boter in een grote braadpan en fruit de gehakte kruiden kort.

Stap 4. Voeg de kip toe en bak rondom aan in ± 10 minuten op vrij hoog vuur. Haal uit de pan en leg op een bord.

Stap 5. Fruit in dezelfde pan de sjalotjes, knoflook en spek een paar minuten op laag vuur tot de eerste twee zacht zijn en de spekjes uitgebakken.

Stap 6. Spoel intussen de zilveruitjes grondig af met koud water en laat uitlekken in een zeef.

Stap 7. Verhit alvast de bouillon in een steelpan.

Stap 8. Roer de bloem goed door de braadpan.

Stap 9. Doe de kip weer terug in de braadpan plus de zilveruitjes.

Stap 10. Giet de wijn erbij en laat aan de kook komen.

Stap 11. Voeg zoveel hete bouillon toe tot de kip nèt niet helemaal onder staat.

Stap 12. Laat met deksel op de pan de kip heel zachtjes gaar worden op het allerlaagste pitje. Minimaal een uur, maar 2 à 3 uur is nog lekkerder. Gebruik zo’n zwart warmhoudplaatje als het te hard gaat.

Stap 13. Snij intussen de champignons doormidden, of laat ze heel als het kleintjes zijn. Bak ze in wat boter op hoog vuur snel bruin. Voeg een kwartier voor het einde bij de kip.

Serveren: Lekker met gekookte aardappels en wat versgehakte peterselie erover.

TIPS:
• Neem als kookwijn altijd een wijn die u ook lekker vindt om (erbij) te drinken. Slechte, goedkope wijn door het eten is zonde van het gerecht want dat proef je.

• Saus te dun? Zeef de saus boven een andere pan en laat op hoog vuur (zonder kip dus!) inkoken. Of gebruik een ‘beurre manié’: prak in een kommetje 2 eetl bloem door 50 g zachte boter. Verdun met wat hete saus, klop de klontjes glad met een garde, giet dit mengsel in de pan en laat een paar minuten meekoken.

Dit was het 1e recept van mijn culinaire wereldreis in Trouw. In de volgende afleveringen gaan we naar de USA.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Jordanese gehaktballen

Tropische herfststoofpot

Kersttoetjes

Vorig bericht: « Culinaire wereldreis (1): Frankrijk
Volgend bericht: Eetbare bloemen »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN