• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

22 juli 2014

Wereldgerecht Peru: Papas rellenas

Het lekkerste aardappelgerecht dat ik ken uit Peru (zie gisteren) zijn de papas rellenas. Feitelijk niet meer dan een soort snack: smeuïge aardappelpuree gevuld met lekker hartig gehakt, en dat alles geboetseerd in de vorm van een aardappel en gefrituurd in olie. Comfort food op z’n Zuid-Amerikaans. Er bestaan allerlei varianten, met een gekookt eitje erin, of olijven, het is maar net wat de kok in huis heeft. Bovendien ideaal om restjes aardappelpuree mee weg te werken. Kijk, en dat kan natuurlijk net zo goed in eigen land. papas rellenas

Nodig voor 12 stuks:
1 kilo aardappels
500 g rundergehakt
1 grote ui
2 knoflooktenen
1 groene peper
1 theel komijnpoeder (djinten)
½ theel (evt. gerookt) paprikapoeder
250 ml runderbouillon
50 g rozijnen
1 ei
(liefst zelfgemalen) paneermeel
plantaardige olie om te bakken
zout en peper uit de molen

Stap 1. Aardappelpuree: Schil de aardappels, snij in even grote stukken en kook gaar in gezouten water.

Stap 2. Giet af, laat even uitdampen, stamp fijn (of nog beter: duw door de pureeknijper) en laat afkoelen.

Stap 3. Breng op smaak met zout en peper en roer tot puree. Nee, geen boter of melk erdoor.

Stap 4. Maak intussen de vleesvulling: snipper de ui, hak de knoflook en groene peper fijn.

Stap 5. Fruit ze samen in een paar minuten glazig en zacht in wat olie in een wijde braadpan.

Stap 6. Voeg komijn en paprikapoeder toe en bak even mee.

Stap 7. Doe het gehakt erbij en bak op hoog vuur goed rul.

Stap 8. Voeg de bouillon en rozijnen toe, breng aan de kook en laat een kwartiertje zonder deksel pruttelen tot vocht zo’n beetje verdwenen is.

Stap 9. Voeg naar smaak zout en peper toe en laat afkoelen.papas rellenas

Stap 10. Samenstellen: Schep steeds met een ijsbolletjestang een bol aardappelpuree. Neem in de hand en duw met de duim van de andere hand er een zo groot mogelijk gat in. Vul met een lepel vleessaus. Vouw goed dicht en boetseer tot een iets ovalen aardappelvorm.

Stap 11. Laat afgedekt 1-2 uur opstijven in de koelkast.

Stap 12. Wentel ze door losgeklopt ei en vervolgens door paneermeel.

Stap 13. Laat een dikke laag olie (minstens 1 cm) flink heet worden in een hapjespan. Bak de papas met een paar tegelijk voorzichtig omwentelend in een paar minuten goudbruin.

Serveren:
Kan als voorgerecht (eentje) of hoofdgerecht (twee of drie stuks), bijvoorbeeld met een salade erbij.

TIPS:
• Kruimige of vastkokende aardappels blijken niet uit te maken, dus neem welke u heeft.

• Lekkere variant: Stop er ook eens een partje gekookt ei tussen. Of meng wat olijven door het gehakt.

• Bakken kan uiteraard ook in een frituurpan, op 180 °C.

• Invriezen kan prima. Wel laten ontdooien en dan pas bakken.

• Vleesvulling over? Wat tomaten erbij laten sudderen en u hebt een puike pastasaus.

Dit is het 3e recept van van mijn culinaire wereldreis in Trouw. Aanstaande zaterdag reizen we door naar Sri Lanka. Terug naar aflevering 1 (Frankrijk met coq au vin) en aflevering 2 (USA met blueberry pancakes).

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Spanakopita

Witte pizza (vega)

Gyros met tzatziki

Vorig bericht: « Culinaire wereldreis (3): Peru
Volgend bericht: Tip Verona: Osteria da Ugo »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN