• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

19 januari 2016

Kliekjesrecept: pasta van niks

Ik kan heel veel dingen niet (zoals daar zijn: skiën, schaken, saxofoonspelen) maar ik ben wél wereldkampioen Van Niets Iets Maken. Op kookgebied dan. Geef mij een lege koelkast met wat schamele dubieuze restjes en kliekjes en ik maak er een lekker gerecht van. Dat is een kunst, ik zeg het in alle ongepaste bescheidenheid, maar gelukkig wel een kunst die iedereen kan leren.

Met terugkerende regelmaat spreek ik mensen die zeggen niks met mijn Zonder Pakjes & Zakjes-kookboeken te hebben, omdat ze nooit met pakjes of zakjes koken. Sterker nog, ze koken helemaal nooit met een kookboek, want waarom zou je? En dat is natuurlijk een waarheid als een koe! Met enig improvisatievermogen heb je nooit meer een kookboek nodig, want je kijkt gewoon wat je hebt en daarmee ga je aan de slag. Koken zoals koken bedoeld is.

Nu wil het feit dat niet iedereen daarin even bedreven is. En inderdaad, je moet het oefenen. Maar dan gaat er ook een wereld voor je open waar je de rest van je leven wat aan hebt. Daarom speciaal voor al die mensen vandaag een aanschouwelijk stukje educatie over hoe je Van Niets Iets Maakt. Met lichtbeelden!

kliekjespasta
Stap 1: Kijk rond in de keuken wat er nog rondslingert aan (gare) kliekjes en (rauwe) ingrediënten. In dit geval: een ui, een zielige wortel, een afgeknabbeld half bosje peterselie, een handje rimpelige kerstomaatjes en een onduidelijk schaaltje met saus. Dat blijkt bij nader inzien goulashsaus te wezen. Zo’n klein restje waar alle substantiële dingen (vlees, champignons, paprika) al uitgegeten zijn, maar waarvan je het dan toch zonde vindt om het weg te gooien. Iets wat je normaalgesproken vervolgens een week later, als het bakje groen begint te schimmelen, alsnog doet. Maar dit keer niet!

 

kliekjespasta
Stap 2: Begin met het fruiten van een ui. Een ui is altijd goed. Kost niks, altijd in huis, geeft veel smaak. Mits je langzaam fruit. Dus niet huphup een minuutje, maar gewoon doodleuk 15-20 minuten in een beetje olijfolie. Denk aan de hacheemethode: veel ui, langzaam gefruit vormt de basis (in smaak én substantie) van hachee, waar vervolgens alleen nog een klein restje stoofvlees-van-gisteren bij hoeft om weer een complete pan op tafel te kunnen zetten.

 

kliekjespasta
Stap 3: Zodra de ui in de pan ligt, snij je de wortel in kleine stukjes, die mag er dan ook bij. Ook wortel kan makkelijk een hele tijd fruiten. Een stengel bleekselderij is ook altijd een goed idee, maar die moet je dan toevallig wel hebben.

 

kliekjespasta
Stap 4: Als de groente minstens (minstens!) een kwartier onderweg is, komt de pasta aan de beurt. In dit geval linguine (platte spaghetti, zeg maar).

 

kliekjespasta
Stap 5: Nu mogen ook de overige ingrediënten erbij, in dit geval wat kleingesneden tomaatjes (voor sappigheid, vulling en gezellige rode stukjes want het oog wil ook wat), fijngehakte peterselie (smaakbommetje en ook weer gezellige groene spikkels) plus dat restje saus. Deksel erop, vuur laag en niks meer aan doen.

Kijk: dat suddert zichzelf helemaal vanzelf tot een sausachtig geheel:
kliekjespasta

 

Maar nu is de pasta al dente gekookt, dus actie!
kliekjespasta
Stap 6: Heel belangrijk, doe de uitgelekte pasta in de pan met saus. Dat doen Italianen ook, en met een reden. Zo mengen pasta en saus beter dan op een individueel bord waar de boel alleen maar staat af te koelen en te verklonteren, zo smaakt het gerecht dus beter en – bijkomend voordeel – zo valt niemand op dat je eigenlijk maar een verrekte lullig klein beetje saus hebt.

 

kliekjespasta
Stap 7: Oh ja, dat was ik vergeten te zeggen: voordat je de pasta afgiet, altijd met een kopje of glaasje wat kookwater uit de pan scheppen. Een scheutje kookwater bij de saus doet namelijk wonderen voor de algehele smeuïgheid. Gratis en voor niks. Dit is trouwens ook het moment om even te proeven op zout en peper, want zoals je wellicht is opgevallen, had ik dat er niet bij gedaan. Maar mijn goulashsaus was erg pittig, dus er was niets extra’s meer nodig. Anders kan ik een vleugje gemalen chilivlokken (uit zo’n molentje) erg aanbevelen.

 

kliekjespasta
Stap 8: is de allermakkelijkste. In (in dit geval twee) borden ermee en hoppekee, meteen opeten. En een beetje geraspte parmezaan erover kan ook nooit kwaad.

Zo. Makkelijk, toch? En het leuke is: het wordt elke keer anders, omdat je elke keer andere restjes en kliekjes hebt. Maar dat maakt koken tot het dankbaarste tijdverdrijf dat er is. Ik wens je veel plezier met je nieuwe hobby.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Viscuisine

Risotto met bleekselderij

Lila puree met coquilles

Vorig bericht: « Noedelsoepje (in a jar!)
Volgend bericht: Goulash »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN