• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

1 oktober 2014

Kookbook Plenty More

Plenty MoreEr is iets geks aan de hand met Yotam Ottolenghi. Alle, maar dan ook werkelijk alle culi’s die ik ken dwepen met hem. Het merendeel heeft ál zijn boeken en daaruit dan ook weer álles gemaakt. NRC Handelsblad vroeg hem vorig jaar om een kerstmenu, ja zelfs de Allerhande vulde een compleet nummer met hem. Maar daarbuiten is er een enorme menigte aan mensen die werkelijk nog nooit van de beste man gehoord hebben.

101 ingrediënten
Voor die mensen: Ottolenghi is een in Israel geboren, in Londen woonachtige kok met intussen een compleet imperium aan delicatessenwinkels en restaurants, beroemd om de fleurige groentegerechten en de taarten. Intussen heeft hij ook meerdere kookboeken geschreven, waarmee hij de complete wereld stormenderhand overrompelde, nu ja, een gedeelte van de wereld dus. Ottolenghi het kookboek was officieel de eerste, al kwam in ons land zijn groentekookboek Plenty eerder uit, en de meest recente is Jerusalem. Zijn kookboeken kenmerken zich door hun duizelingwekkende kleurenpracht en gelaagdheid aan smaken. En oh ja, je hebt er 101 ingrediënten voor nodig, zij het gelukkig wel vaak dezelfde, dus als je eenmaal een Ottolenghi-adept bent en je voorraadkast dientengevolge hebt aangepast, kun je prima uit de voeten.

Gehusseld
En nu is er dus Plenty More, weer net zo kleurig en een feest om door te bladeren en je in een andere, betere, lekkerdere wereld te wanen. Wel weer met ingrediënten als dakos van Kreta, kadaifideeg, urfachilivlokken, honingraat, naturel sesamhalva, kabochapompoen en Thaise srirachasaus. Maar verder uiteraard ook veel usual suspects als citroen, verse kruiden, knoflook, pistachenootjes, granaatappel, komijn, tahin en tamarindepasta. In tegenstelling tot Plenty 1 is dit boek niet ingedeeld op groentesoort, maar op bereidingswijze (Gehusseld, gestoomd, geblancheerd, geprutteld, gesmoord, gegrild, geroosterd, gebakken, gestampt, gebroken, uit de oven dan wel zoet).

Batterij
In de inleiding beschrijft hij hoe hij intussen een complete batterij aan medewerkers heeft die meehelpen aan het kookboek, wat natuurlijk heel eerlijk is, maar wel wat van de charme wegneemt. Ook zijn (pardon, hun) bijna wetenschappelijke benadering van hoeveelheden is nogal in tegenspraak met de ‘handje dit, snufje dat’-methode die juist de laatste jaren de toon zette in kookboeken voor thuiskoks. Niet dat precieze, gewoon je instinct en je hart volgen! Niks ervan. Ottolenghi werkt met 1/3 theelepel piment, 15 g muntblaadjes en 260 g citroen (gewicht zónder pitten). Kwestie van even wennen. Net als dat ogenschijnlijk simpel klinkende gerechten als ‘Aubergine, aardappels en tomaten (à la Shakshouka) toch weer 17 ingrediënten behoeven.

Absurd bewerkelijk
Zelf ben ik nog wel eens geneigd om zijn instructies niet al te strikt te nemen, of dingen weg te laten voor een kort-door-de-bochtuitvoering. Maar eerlijk is eerlijk, over elk grammetje is nagedacht en elk theelepeltje dit-of-dat heeft een functie. Dat moet je hem nageven. Zo heeft hij in Plenty 1 een werkelijk absurd bewerkelijke ratatouille waarbij alle groenten eerst in minuscule blokjes moeten worden gesneden, dan apart van elkaar moeten worden gebakken, en daarna nog in de oven gaan. Je blijft uitgeput en met een keukenslagveld achter, maar het resultaat is dan ook fenomenaal. Dus doe eens gek en volg hem vooral letterlijk.

Morgen een (bijna letterlijk) saladerecept uit het boek.

Yotam Ottolenghi, Plenty More, uitgeverij Fontaine, ISBN 9789059565388, € 29,95

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Midprice: Frans kookboek

Kookboek Familierecepten

Het Zeeuwse Mosselkookboek

Vorig bericht: « Mijn eetbare septembermaand
Volgend bericht: De culinaire kalender »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN