• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

18 november 2014

Donna Hay Nieuwe klassiekers

Ze woont helemaal aan de andere kant van de wereld en lijkt daarom hier wat minder in de schijnwerpers te staan dan ‘onze’ Jamies, Nigella’s en Yotams, maar de Australische Donna Hay is toch echt een Culinaire Grootheid. Al haar boeken zijn even prachtig uitgevoerd, met jaloersmakend stijlvolle alsook stijlvaste fotografie en de recepten zijn zo voordehandliggend, dat je je afvraagt waarom je het niet altijd al zo deed. Nu heeft ze weer een nieuwe, getiteld Nieuwe klassiekers.

helmutnwtonHelmut Newton
Ken je dat giga fotoboek van Helmut Newton dat geleverd wordt met bijbehorend tafeltje? Daar doet dit aan denken. Maar dan zonder tafeltje. Een groot (35 x 25 cm), dik, loodzwaar boek van 448 pagina’s met daarin een slordige 300 klassieke recepten en minstens zoveel, bijvoorkeur paginagrote, foto’s. Het past nauwelijks op het aanrecht, laat staan in de boekenkast. En hoe je dit van de boekwinkel heelhuids mee naar huis sjouwt zonder hernia, is mij ook een raadsel. Maar mooi is het wel.

Rijtjes asperges
Met foto’s van nét niet helemaal nette rijtjes groene asperges die je zó van de pagina wilt plukken. Of een kunstig-slordig stapeltje appel, venkel en pecannoten bij wijze van salade. Haar herkenbare friswitte stijl is nu aangevuld met donkere pagina’s vol sappige biefsukspiezen en rokerige varkenslendes en runderpasteien met guinness en dan met in het witte letters de recepten. Spreekt mij persoonlijk iets minder aan. En nou je het zegt: best veel vleesgerechten, groente is verbannen naar een bijrol. Heel klassiek, maar wellicht niet zo bijdetijds?

Rustiek-schmutzig
Je merkt dat Australië een stuk dichter bij Azië ligt, met aldaar doodgewone groentes als gai larn (zo te zien een soort paksoi) of chosi sum (een eh, soort paksoi). De foto’s zijn zo gigantisch, dat tuinboontjes ineens twee keer zo groot zijn als in werkelijkheid, en knoflooktenen angstwekkende projectielen worden. En alles op borden, schalen en bakplaten die nét een beetje rustiek-schmutzig zijn met een vlekje hier en een kruimeltje daar, maar nooit zo onfotogeniek smerig als in het echt bij je thuis. Bij Donna is het leven altijd net even mooier.

DonnaHayklassiekersVertaaldingetjes
De recepten blinken uit in beknoptheid en klinken stuk voor stuk aantrekkelijk. Gratin van zoete aardappel, prei en salie, pittige kippensoep met dumplings, citroengrasvisspiesen met chilidressing, hmm. Toch nog even zeuren over wat vertaaldingetjes: ‘single cream’ onvertaald laten is een beetje mal. Dat kan gewoon met slagroom. Dingen als ‘tafelzout’ en ‘ongezouten boter’ (bij ons is alle boter standaard ongezouten) vallen mij ook altijd op. Bij ‘heet paprikapoeder’ staat tussen haakjes steeds ‘pimentón’, terwijl dat gerookt paprikapoeder is, wat bestaat in zowel hete als milde versie.

Klassieke pavlova
Het laatste eenderde deel van het boek is gewijd aan zoet. Ook daar weer steeds eerst een basisrecept (‘Hoe maak ik puntjepuntjepuntje met een stap-voor-staprecept), gevolgd door een serie ‘gewone’ recepten en varianten met alsmaar weer die fantastische foto’s van universele klassiekers als tarte tatin, citroentaart, chocoladetruffels en verrassend genoeg maar één pavlova, toch het iconische nagerecht uit die contreien. Maar dan wel ‘klassieke pavlova’ genoemd.

Morgen een recept uit het boek. Met groente.

Donna Hay, Nieuwe klassiekers, uitgeverij Van Dishoeck, ISBN 9789000335268, € 45,00

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Het nieuwe kliekjesboek

Kookboek A La Mère de famille

Ceviche met tonijn uit blik

Vorig bericht: « Italiaanse trifle
Volgend bericht: Antipakjesavond 2014 #nopakjes »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN