• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

16 maart 2015

Lesje lambada

Na bijna 10 jaar foodbloggen valt een mens wel eens in herhaling. Aan de andere kant: niet elke (nieuwe) lezer heeft alles gelezen. Neem nou lambada’s. Ik dacht dat iedereen intussen wel bekend zou zijn met het fenomeen, maar nee. Daarom toch maar weer even een educatief stukje.

Want, hoezee, de lambada is weer gesignaleerd! De lambada, dames en heren, is geen Zuidamerikaanse dans, maar een aardbei. Een soort aardbei. Of, moet ik zeggen: een ras.lambadaDat weten de meeste mensen niet, die kennen alleen ‘Hollandse’ aardbeien, desnoods ‘aardbeien van de kouwe grond’, en het fenomeen ‘Spaanse bonken’ doet soms ook nog wel een belletje rinkelen, maar dat is het dan. Aardbeien zijn aardbeien. En dat terwijl we voor appels overal kunnen kiezen uit elstar, cox, jonagold, goudreinet, granny smith, braeburn, fuji en pink lady.

Welnu, met aardbeien zou het net zo moeten wezen, ware het niet dat je appels een jaar in een koelcel kunt bewaren en aardbeien niet. Dat is teer spul. Dus vooral het meest stevige, vervoerbare ras is populair, en dat is de elsanta. De eenheidsworstaardbei. Let wel, op zich kan dat best een fijne aardbei zijn, zeker volop in het seizoen, maar toch. Als je eenmaal een lambada, korono of polka geproefd hebt, een honeoye of mara des bois, dan is er geen weg terug. Dat zijn echte smaakaardbeien, geteeld om, inderdaad, de smaak. Wie blieft er nog ananas uit blik als je eenmaal verse ontdekt hebt? Pesto uit een potje versus zelfgemaakte? Zo zit het met smaakaardbeien ook. Alleen kom je ze in een winkel zelden of nooit tegen.

Behalve dus de lambada. Dat is een bescheiden succesverhaal. Elk jaar is ‘ie de snelste. De allereerste van het seizoen. Echt een groot feest als ik die weer voor het eerst bij de groenteboer zie liggen. Nu ja, maart is wel héél vroeg. Ze komen nu dan ook nog uit de kas (de Hollandse kas hè? Niks ingevlogen!), maar straks, van de volle grond zijn ze nóg lekkerder. Alleen worden ze dan razendsnel verdrongen door de elsanta’s. Het is niet anders. Het is een kwestie van toeslaan als je ze ziet.

Even voor de goede orde, níet deze dus:aardbeien1
Niet deze:
aardbeien
Deze ook niet:
aardbeien spaanse bonken

En nee, deze evenmin:
aardbeien spaanse bonken

O gruwel, dat zijn allemaal de welbekende Spaanse (of zelfs Marokkaanse) bonken. Rood van buiten maar wit van binnen. Onrijp geplukt dus knetterhard teneinde heelhuids het transport te doorstaan. En nee, narijpen doen ze niet, dus wat niets is kan ook nooit meer wat worden.

Overigens was ik precies vorig jaar om deze tijd in zuid-Spanje en daar verkochten ze deze aardbeien op de markt in Malaga:spaanse aardbeienDat zijn nou pas echt Spaanse bonken waar je u tegen zegt. Als mandarijnen zo groot! Maar enfin, dit geheel terzijde.

Ik bedoel natuurlijk deze:aardbeien2

Dit zijn lambada’s. Te herkennen aan hun iets langwerpige vorm, het beetje slordige groene kroontje en hun tere gestel. Maar vooral hun onmiskenbaar aromatische, geurige smaak. Hoor ik daar iemand ‘zomerkoninkjes’ zeggen? Die term is een vergissing. Als de eerste lambada’s zijn gesignaleerd, kun je pas echt spreken van voorjaar. En waar vindt een mens deze lekkernij? Bij de groenteboer, bij voorkeur de betere. Dat kan de sjieke groentejuwelier zijn of de gewone Turk op de hoek. Nooit, nee, nooit in de supermarkt. Niet schrikken van de prijs, ze doen op het moment makkelijk € 7,95 voor een doosje. Dat lijkt krankzinnig veel, maar het is een kwestie van perceptie. Dit is geen peperduur bakje fruit, maar een spotgoedkoop doosje calorieloze bonbonnetjes, die je ongestraft één voor één allemaal kunt oppeuzelen.

Vooral níet fijnprakken op de boterham of bedelven onder de yoghurt met muesli. En al helemaal geen suiker over strooien. Allemaal zonde. Gewoon zo, puur wegsnacken. Nog een laatste tip: laat ze vooral even op kamertemperatuur komen. Net uit de koelcel of van de buitentafel bij de groenteboer, of zojuist vervoerd in de fietstas, zijn ze nog te koud, dan smaken ze nog niet zo uitgesproken. Even geduld dus. Maar dan heb je ook wat. Klein lentegeluk in het groot.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Aardbeienpudding zonder pakje

Lambada weer in het land

Aardbeienplant

Vorig bericht: « Kliekipedia en 7x kliekjesrecept
Volgend bericht: Mosterdtsoep, pardon, mosterdsoep »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN