Als een ongegeneerde ramptoerist spoedde ik mij naar Marks & Spencer na het nieuws dat de twee Nederlandse winkels gingen sluiten. Nog even snel inslaan, want de eetafdeling van M&S, die is legendarisch hoor. Crumpets, raspberry preserve (lees: hele sjieke frambozenjam), sinaasappelmarmelade, lemon curd, koekjes met absurd veel gember en chocola, het verdween allemaal rap in mijn mandje.
Door naar de hartige sectie om mijn beroepsmatige honger te stillen. Maar wat blijkt: Engelsen doen niet aan pakjes en zakjes, althans niet aan de wereldgerechtpoedermixen waar wij zo dol op zijn. Wat ze wél hebben zijn koelkasten vol kant-en-klaarmaaltijden. Onderverdeeld in Italiaans (altijd goed), gastropub (denk: shepherd’s pie, beef wellington, chili) en veel toetjes (van cheesecake tot weddingcake). Maar vooral indrukwekkend is de Indiase collectie, vol biryani’s en pakora’s en al die andere zaken die in Engeland net zo doodnormaal zijn als nasi en saté bij ons.
Meest intrigerend: een doos met ‘Lamb Rogan Josh’, langzaam gegaarde lamscurry. Alleen bleek pas thuis naast de magnetron dat hij een uur in de oven moest. Een uur! Gelukkig bleek het wachten de moeite waard: de bonk vlees viel bij aanraking uiteen in botermals, subtiel-pittig draadjesvlees. Wat groente en naanbrood erbij en klaar. Zelfs dat is heerlijk, heel wat anders dan die uit onze eigen supermarkt.
Is dan alles halleluja? Welnee. De Scotch eggs (eieren in een gehaktbal) bleken oud ei in karton met een frituursmaakje, de saucijzenbroodjes waren ultraflauwe hap, de custard gewoon dunne vanillevla en de aardbeientrifle een mierzoet, zompig geheel.
Uit een bakje: Marks & Spencer Extremely fruity strawberry trifle
Magere melk, slagroom, aardbeien, water, suiker, magere melkpoeder, aardbeiensap, tarwebloem, tapiocazetmeel, maïszetmeel, gepasteuriseerd ei, geleermiddel: pectine, ongezouten boter, rijstzetmeel, geconcentreerd citroensap, koolzaadolie, aroma’s, zuurteregelaar: E327, rijsmiddel: E450, natriumbicarbonaat, kleurstof: anthocyanen (uit zwarte wortels), carotenen, zout, palmolie, emulgator: sojalecithine, stabilisator: carrageen, dextrose.
Selectief shoppen is het devies. Want het goede nieuws: volgens de caissière zijn ze voorlopig nog wel even open. En die trifle? Die maken we voor zelf, want er zijn weer Hollandse aardbeien gesignaleerd. Snel klaar en beslist niet zompig want niet urenlang gestapeld in een schaal maar in mijn zelfverzonnen ‘deconstructed’ variant. Bent u ook eens hip.
Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:
½ cake, ± 4-6 plakjes (zelfgebakken of gekocht)
250 g aardbeien
½ sinaasappel
1 eetl balsamico-azijn
Custard:
500 ml volle melk
4 grote eidooiers
1 vanillestokje
75 g suiker
½ eetl maïzena
Custard: Doe de melk in een pan met dikke bodem. Snij het vanillestokje in de lengte doormidden, schraap het merg eruit en doe merg en stokje bij de melk. Laat rustig warm worden en een kwartier trekken op heel laag vuur, zonder te koken. Klop in een grote kom de eidooiers, suiker en maïzena lichtgeel met de mixer. Vis het vanillestokje en eventueel velletje uit de hete melk en giet voorzichtig in een straaltje bij de eieren, al kloppend. Giet alles terug in de (schone) pan en laat op zacht vuur binden onder regelmatig kloppen met een garde (± 10 min). Doe in een schenkkom, laat afkoelen en in de koelkast ijskoud worden, met plasticfolie op het oppervlak tegen de velvorming.
Cake: Snij de cake in dobbelsteentjes. Bak in een voorverwarmde oven (175 °C) in 10-15 minuten goudbruin en knapperig worden op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat afkoelen.
Aardbeien: Snij in vieren. Rasp de schil van de ½ sinaasappel boven een kom, pers dan uit en doe het sap erbij plus de balsamico. Schep de aardbeien erdoor en laat minstens een half uur zo staan.
Laatste moment: Verdeel cakeblokjes en aardbeien over 4 borden. Laat iedereen aan tafel zelf custard erover schenken. De hoeveelheid custard is trouwens dubbel genomen, dan heeft u morgen ook nog wat.
TIPS:
• Spoel de melkresten van het gebruikte vanillestokje, droog af met keukenpapier en steek in een pot met suiker of in een flesje met wodka (zie hier).
• Custard erg flets? Snuf kurkuma erdoor.
• En die eiwitten dan? Meringues, macarons of pavlova mee maken.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. Copyright: Koken met Karin.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek (top 3 best verkochte kookboeken van 2016).