Uitnodiging in de bus: “We gaan de grenzen verleggen van gehakt zoals je dat kent. Als je nu denkt: ‘Weer een nieuwe gehaktmix…?’ dan heb je het mis!” Tja, gehaktmix is gehaktmix. Daar kom ik mijn bed niet voor uit. Maar kort daarop liep ik toevallig elders de afzender tegen het lijf. Het bleek Euroma te zijn, u weet wel, van die vierkante specerijenblikjes in samenwerking met Jonnie Boer waar ik al vaker de loftrompet over heb gestoken. Met name de Madras-kerrie en de kaneel – geurige poeder en stokjes in één blikje – zijn favoriet.
“Oei”, zei de Euroma-mevrouw, “die kaneel gaat eruit. We gaan ons meer toeleggen op mixen.” Ik raad u aan om net als ik nog snel in de supermarkt een blikje in te slaan. Onvermijdelijk kwam het gesprek op de nieuwe gehaktmixen. “Oei,” zei de mevrouw opnieuw, “het zit wel in een pakje, daar bent u toch niet zo van?” Desalniettemin toog ik monter huiswaarts met een pakje om zelf Koreaanse ‘Gogi wanja jorim’ te maken.
Uit een pakje: Euroma Meatballs & Co Gehaktkruiden Koreaans
Kruidenmix: suiker, knoflookgranulaat, sojasauspoeder (sojasaus (sojabonen, tarwe, zout), maltodextrine, zout), zwarte peper, gember, chilipeper, cayennepeper, olijfolie, anti-klontermiddel E551.
Saus: water, suiker, rijstazijn, melasse, natuurazijn, chilipeper, gemodificeerd aardappelzetmeel, sojasauspoeder (sojasaus (sojabonen, tarwe, zout), maltodextrine, zout), verdikkingsmiddel E415, knoflookpoeder.
6 g zout.
Zelf toevoegen: 500 g (mager) rundergehakt, 1 ei, 2-3 eetl paneermeel, bosuitjes.
Mijn kennis van de Koreaanse keuken is bedroevend, maar intussen heb ik ontdekt dat ‘gogi wanja’ Koreaans is voor ‘gehaktballen’ terwijl ‘jorim jang’ staat voor een veelvoorkomende zoetzure sojasaus. Weten we dat ook weer. Waar gehaktmixen normaalgesproken vooral grossieren in zout, zit het hier apart in een zakje, ter eigen dosering. Kijk, pluspunt. Geen idee hoe ze in Korea zouden moeten smaken, maar dit waren prima balletjes. Zo ziet u maar: ik ben heus niet altijd overal tegen. Wel loeipittig, die Koreaanse gehaktballetjes-met-een-pakje, mijn doe-het-zelfversie was wat milder. En ik kan niet nalaten toch nog even te borstkloppen dat mijn bereidingswijze sappiger balletjes oplevert.
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online. Maar er staan genoeg andere recepten op deze site, en anders zijn er altijd nog mijn kookboeken.