Sinds Janny van der Heijden jurylid werd in het immense populaire Heel Holland Bakt is haar achternaam niet meer nodig. Ze heeft al een serie kookboeken op haar naam staan, maar dat is alweer een tijdje geleden, toen ze nog gewoon over straat kon. Nu is er een gloednieuwe: Koken met Janny. Ondertitel: ‘Elke dag vers’. Of is het nu andersom? Enfin. Feitelijk een soort ‘Koken zonder pakjes en zakjes’ maar dan positief geformuleerd. Kijk, daar hou ik van.
Een fijn kloek boek dat opvalt door de vormgeving en fotografie. Kakelverse ingrediënten zijn vaak uitgestrooid over de pagina’s. Je wilt meteen een partje limoen oppakken, een korreltje rijst of flubbeltje peterselie wegvegen en een framboos of stukje walnoot in je mond steken. Mooi consequent gedaan door het hele boek heen.
Het boek is ingedeeld in soepen, salades, eieren, kip, vis, vlees en vega, maar er is ook een apart hoofdstuk fingerfood (met kip, vis, vlees en vega door elkaar), en – uiteraard – een flinke afdeling bakken. Verder veel nuttige info over de voorraadkast en seizoenskalenders, ook voor vis en zelfs wild. Leuk onderdeel zijn Janny’s favorieten, hier ‘keukenhelden’ genoemd. Een liefdesverklaring aan negen zeer verschillende zaken, van de citroen tot een staafmixer, en zelfs een lofzang op zout.
En de recepten? Geen ingewikkelde toestanden, alles is simpel en uiterst maakbaar. Met veel extra’s zoals 10 varianten voor vinaigrette om je sla telkens anders te laten smaken. Of zeven recepten voor broccoli (‘goed voor het geheugen’). Kijk, daar heeft een mens nou wat aan. Intussen zien we een vrolijke Janny roeren in een pan of in een goed gesprek met een banaan. Onverminderd keurig gekleed inclusief parelketting, als je er zo uit kunt zien in een tent, kan dat natuurlijk ook in je eigen keuken.
Een fijn, inspirerend, vrolijkmakend boek. Morgen een recept!
Janny van der Heijden, Koken met Janny – Elke dag vers, uitgeverij Kosmos, ISBN 9789021559735, € 29,99