• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

9 november 2015

Champagne!

Op Nationale Champagnedag moest ik er natuurlijk aan geloven. Ik schrijf in principe enkel en alleen over eten, maar voor dit heerlijke bubbelvocht maak ik graag een uitzondering. Ten eerste kun je me ervoor wakker maken, ten tweede krijg je er geen kater van en ten derde geeft het geen vlekken op je vloerbedekking of smetteloos witte tafelkleed. Louter voordelen dus. Oh, en het helpt ook tegen dementie en Alzheimer, hoor ik net. Nou jullie weer!

Eerst even wat cijfers: het gaat goed met de champagne, en nog beter met de champagnedrinkende Nederlander. Hoewel, echt grootverbruikers zijn we nog altijd niet, met onze 11e plek wereldwijd, maar gezien onze 20% inname-toename ten opzichte van 2014, is er hoop. Wel drinken we nog altijd wonderlijk veel demi-sec (de eigenaardige naam voor ‘zoet’), maar vooruit.champagne

Wat daarentegen nog altijd bijna niemand weet, is dat champagne niet alleen een ‘partydrankje’ is (de meneer uit Frankrijk die speciaal voor de champagne-persconferentie over was gekomen kreeg het woord bijna zijn mond niet uit), maar ook en vooral een Wijn. En u weet, wijn kun je drinken bij het eten.

Om dat te demonstreren, waren er zes gerechtjes gemaakt die elk geserveerd werden met een andere champagne erbij, inclusief gloedvol betoog van een bijbehorende Nederlandse champagne-ambassadeur, wat me overigens een jaloersmakend fraai beroep lijkt. champagneAllemaal heerlijke combi’s natuurlijk, maar het werd pas echt interessant toen ik tegen alle regels in een champagne van gerecht vijf uitprobeerde bij gerecht zes. Dat werkte voor geen meter! Weer eens een heel andere manier om te begrijpen welke champagne waarbij past, en waarom.

Mijn favoriet: Gebakken runderlende met caponata en gemberjus, gecombineerd met een bijzonder geurige, houtgerijpte champagne blanc de noirs uit 2006

Mijn favoriet: Gebakken runderlende met caponata en gemberjus, gecombineerd met een bijzonder geurige, houtgerijpte champagne blanc de noirs uit 2006

Dat champagne heerlijk is bij het eten, dat wist ik trouwens al. Afgelopen zomer logeerde ik een nachtje in een geweldig chateautje in Etoges, midden in de Champagne-streek, waar het bijbehorende restaurant een wijnkaart had van hier tot Tokio, nagenoeg uitsluitend gevuld met champagnes. etogesDe bijbehorende sommelier was een licht gekromde oudere man die vrolijk handenwrijvend langs de tafels kuierde om vol enthousiasme overal de juiste fles bij het juiste menu aan te bevelen. Het werd, het zal u niet verbazen, een heerlijke avond.
etogesTot het moment van de kaaskar. Zo’n traditioneel fenomenale kaaskar vol Franse heerlijkheden, waarbij de sommelier een glas port adviseerde. Eh, geen champagne? Geen sprake van! Hij verslikte zich bijna van schrik. Wat was dat nou voor raar modern gedoe? Die mallotige buitenlanders ook altijd. Champagne, bij káás??
kaas Nu wil het toeval dat ik vorig jaar een wijn-kaasproeverij had onder leiding van Harold Hamersma, die feilloos aantoonde dat het onmogelijk is om één wijn te serveren bij een kaasplankje, want elke kaas wil het liefst een andere wijn. Geen beginnen aan. Gelukkig had hij de oplossing achter de hand: champagne past bij elke kaas. Ik vertelde het aan de Franse kasteelsommelier, maar die had daar duidelijk geen boodschap aan. Ik kon op mijn kop gaan staan, maar ik kreeg géén glas champagne.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Champagne aan zee

Chateautje

Verzamelbundel zonder pakjes en zakjes

Vorig bericht: « Ratatouille met BOON kapucijners
Volgend bericht: Garnalenkroketten »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN