Ik dacht dat het de trend van vórig jaar was, sla in een jampot, maar nee hoor, hij duikt gewoon weer op. Ik kreeg er eerst al drie persberichten over, en nu zelfs een doos vol sla-in-een-jampot-benodigdheden. Of beter gezegd: ‘Salad in a jar’, want ook dit fenomeen komt natuurlijk overgewaaid uit Amerika. Een ‘mason jar’ is een daar een soort grote glazen jampot met een schroefdeksel.
“Zin in een lekkere salade? Doe de dressing als eerste in de pot. Daarmee zorg je ervoor dat de overige ingrediënten niet vochtig worden. De tweede laag maak je met harde ingrediënten, zoals stevige granen of rauwkost, zodat deze de fijnere ingrediënten beschermt tegen week worden. Voeg als derde laag naar wens bijvoorbeeld fruit, kip, olijven, tonijn, tomaat, hardgekookt ei of avocado toe. Eindig met een laag sla en sluit de pot af met de deksel. Bewaar de afgesloten pot in de koelkast. Ben je toe aan de lunch, keer je Salad-in-a-Jar dan om boven een bord en Enjoy!” Aldus het persbericht.
Ik had er al eerder tegen gefulmineerd, maar dat heeft kennelijk weinig indruk gemaakt, dus ik leg het gewoon nog een keertje uit. Het sla-in-een-jampot-principe berust namelijk op een cruciale denkfout. Het ziet er ontegenzeggelijk kek uit, van die fleurige laagjes achter glas, heel hip en gezond enzo, maar een salade leeft bij de gratie van een dressing. Ooit wel eens geprobeerd een rauwe krop sla naar binnen te werken? Of een kale Waldorf Salad? Geen doen. Pas als je een saus, dressing of vinaigrette er zorgvuldig doorheen husselt, dan, ja dan, kan een salade opstijgen tot grote hoogte. Tot een culinaire versnapering, tot een gastronomisch genoegen, tot een magistraal mondvermaak.
Maar in een pot mengt er niks. Dan zitten de laagjes alleen maar mooi te wezen, en de saus dobbert ergens onderin. Alleen maar de boel omkeren boven een bord, zoals in de instructies zo doodleuk gezegd wordt, werkt ook niet.
Los van het feit dat je dat nooit iemand ziet doen want het is juist het hippige aan zo’n slapot dat je er ostentatief on-the-go in de tram of achter je bureau in gaat zitten prikken met een vork. Maar dat slaat dus nergens op. Snack dan liever gewoon een bakje kerstomaatjes leeg. Nee, bij sla moet je zorgvuldig husselen, en dan liefst met de handen voor het beste mengresultaat. Dat lukt nevernooit op een bordje, maar wel in een grote kom. Maar die heb je in de tram of op je werk natuurlijk niet bij je. Bovendien is de salade daarna lang niet meer zo instagram-fotogeniek, maar heus, het komt de smaak 300% ten goede.
Dus: eet meer sla, jazeker!, maar laat die glazen pot maar zitten en gebruik die gewoon om je rijst of peulvruchten in te bewaren.
Oh, en die appelkappertjes en walnoten-op-honing van Oil&Vinegar zijn trouwens heel erg heerlijk. Ook in een potje, maar dan een kleintje.