• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

23 februari 2016

Gezond met minder zout, suiker en vet

Kijk, het is eigenlijk heel simpel. Gisteren vond de Europese conferentie ‘Productverbetering voedingsmiddelen door reductie zout, suiker en verzadigd vet’ plaats in Amsterdam, georganiseerd door de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Economische Zaken. Boegbeeld minister Edith Schippers was in haar nopjes met de uiteindelijke afspraak om voedingsproducten stap voor stap gezonder te maken door het verminderen van zout, verzadigd vet en suikers.

Kijk, hier komt ze aan het woord in RTL Nieuws, en als je goed oplet, zie je mij ook nog even voorbij komen.

Maar laten we wel wezen, gaat het erg veel zoden aan de dijk zetten als Coca Cola een half klontje minder suiker in de cola doet? sugarstackcocacolaNee toch? Je moet er gewoon geen hectoliters van drinken. Ook niet van de light versie.

Het is natuurlijk zeer lovenswaardig als de industrie gaat proberen om ‘stap voor stap’ minder zout, vet en suikers toe te voegen aan hun producten, maar eh, beloven ze dat niet al jarenlang? Neem Maggi. maggi-hollandspannetjeMijn acht jaar geleden al favoriete voorbeeldpakje ‘Hollands pannetje champignon, prei en kip’ is inmiddels nog steeds vooral rijk aan aardappelzetmeel (lees: vulmiddel voor een sausachtige substantie) maar de smaakversterkers (E621, E631 en E67) zijn verdwenen. Er zit iets minder zout in (van 67% naar 49% van de dagelijkse gemiddelde referentie-inname), maar een fractie meer suiker (van 5,1 gram per portie naar 6,1 gram) Maar het belangrijkste: je moet de kip, prei en champignons er nog altijd zelf bij kopen. Dit zakje blijft even overbodig als voorheen, want een sausje maken kunnen we allemaal met wat spulletjes uit de eigen voorraad.

honig-aspergesoep
Of neem Honig. Die deed 8 jaar geleden een half procent (0,5%) asperges in de Limburgse aspergesoep, en anno 2016 is daar nog helemaal niets aan veranderd. Wat schieten wij als toch-al-te-weinig-groente-etende consument daarmee op? Niks, nada, noppes. Ook niet als Honig in advertenties tegenwoordig blijmoedig adviseert om er een extra toefje peterselie en/of lente-uitje bij te serveren.

We moeten de oplossing niet bij de industrie leggen. Kom op zeg, we zijn zélf verantwoordelijk voor wat we eten en drinken. Bovendien, zielig maar waar, de industrie is helaas zelf ongeneeslijk verslaafd aan zout, suiker en vet, omdat ze zonder die (goedkope) smaakmakers nu eenmaal niet weten hoe ze hun producten lekker moeten krijgen. Want vanwege de grootschalige productie en de gewenste lange houdbaarheid (wij consumenten eisen overigens zélf dat soep minstens een jaar houdbaar blijft, vertelde me de Knorr-kok), moeten er een hoop technische ingrepen worden uitgevoerd. Reuze knap allemaal, maar het gaat allemaal ten koste van de smaak. Lees het boek Zout, suiker, vet van Michael Moss er maar op na, of mijn interview met hem in Trouw.

Maar het is, zoals ik al zei, heel erg simpel. Ga zelf koken, met verse producten. Blijf aan de zijkanten van de supermarkt, waar alle verse ingrediënten staan, en blijf uit de buurt bij alle bewerkte pakjes & zakjes in het midden. (Hou dit overigens aan als algemene richtlijn. In het midden vind je ook onmisbare basisingrediënten als blikken tomaat en olijfolie. En aan de randen bij de koelkasten vind je ook malligheden als Wolkentoetjes waar een aardbei overheen is gevlogen.)
wolkentoetje

Koken is om meerdere redenen belangrijk. Kijk maar naar de prachtige nieuwe 4-delige documentaire Cooked op Netflix van Michael Pollan.

Wat zegt Pollan?
* Koken is wat ons menselijk maakt, wat ons uniek maakt.
* Koken heeft een emotionele waarde (zeg nou zelf: wie zou er geen moord doen om nog één keer de hachee van z’n oma te kunnen proeven?)
* Koken geeft plezier.
* Maar ook en vooral: koken maakt je onafhankelijk.

Neem het heft in eigen handen. Wees baas over eigen buik. Focus op verse groente en fruit, en wat minder vlees. Vergeet die heerlijke heilzame bonen niet. En doseer zelf zout, suiker en vet. Oh, en vet is niet fout hè? Dat hebben wetenschappers een tijdje geroepen, met de idiote light-rage tot gevolg waarbij vet massaal werd vervangen door suiker. Nee, vet is goed, vet heb je nodig. En met roomboter is ook helemaal niks mis.time-boter-vet

Kortom: we zijn weer helemaal bijgepraat. Simpel, is het niet?

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Bah. Bakken met Canderel Stevia

Smoothie

Tagliatelle met roomsaus

Vorig bericht: « Snelle bonenschotel met gehaktballetjes
Volgend bericht: Macaroni met mozzarella en tomaat uit de oven »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN