Hoog tijd voor het luiden der noodklok! Nog even en er kan echt niemand meer koken in dit land. Alleen nog assembleren (lees: bij elkaar mieteren) met kant en klare spullen. En dat komt allemaal door die behulpzame grootgrutters. Zojuist viel mijn oog in Albert Heijn op een van hun receptkaarten: Maaltijdkippensoep. Op de foto twee vrolijk goedgevulde kommen op een dienblad. Maar wat heb je ervoor nodig? Een pak rijst (oké), een schaal kipfilet (daar kan ik ook nog inkomen) en verder 1 pot kippenbouilllon, 1 zakje mix voor kip kerrie, 1 zak voorgesneden Thaise roerbakmix en 1 blik linzen. Het recept? Gooi alles in een pan, laat 15 minuten pruttelen, pureer en doe dan in die leuke soepkommen met een vrolijk servetje erbij. Help! Ik word hier in en in treurig van.
Ingewikkeld
Begrijp me goed, het is natuurlijk heel lovenswaardig van de firma Heijn dat ze hun klanten behulpzaam willen zijn. Het dagelijks leven is immers al ingewikkeld genoeg. Wat moeten we vandaag nou weer aantrekken? Wordt het de fiets, de tram of toch maar de auto? Moet ik een paraplu meenemen of niet? Op welke partij moeten we in hemelsnaam stemmen? Wordt het een bosje tulpen of toch maar narcissen? Haal jij de kinderen van school of doe ik dat? Gaan we naar jouw ouders met de kerst of naar de mijne? En last but not least: wat eten we vanavond? Elke dag weer. We hebben het zwaar hoor!
Geen magnetron
Maar moet het nu echt zo? Een voorraad kant-en-klaaringrediënten die je domweg bij elkaar gooit? Nee, inderdaad, het is geen magnetronmaaltijd. Nu lijkt het net alsof je toch heus zelf gekookt hebt. Maar dat is natuurlijk niet het geval. Dit noem ik geen koken. Sterker nog, dit soort ‘recepten’ zorgt ervoor dat mensen straks helemaal niet meer weten wat koken is. Wat een heerlijk ontspannende bezigheid dat kan zijn. Wat een enorme voldoening écht lekker eten kan geven. De geuren die langzaam ontstaan in de keuken. Het herontdekken van seizoensingrediënten en het maken van spannende nieuwe smaakcombinaties.
Dokter Frank
En zelfs het allerbelangrijkste dreigt steeds meer in de vergetelheid te raken. Namelijk dat zelfgekookte maaltijden met verse ingrediënten per definitie altijd gezonder zijn, want gegarandeerd zonder wat voor toevoegingen, smaakversterkers, conserveermiddelen of E-nummers dan ook. Dan kunnen Sonja Bakker en meneer (pardon dokter) Frank ook eindelijk definitief inpakken. Ik ben ervan overtuigd: zelf koken is namelijk al een dieet op zich. En nog lekkerder ook.