‘Voorzie ieder gerecht van een stukje finesse met een culinaire inslag.’ Wat ben ik toch dol op culinaire persberichten. Echt, ik heb het vrolijkste beroep van de hele wereld. Om de haverklap ligt er weer wat eetbare #culipost in mijn brievenbus of staat er iemand in de hal om het persoonlijk af te leveren. Van de producten zelf word ik al blij, maar van de bijbehorende pr-tekstvehikels doorgaans helemaal.
Neem nou deze drie flesjes van het nieuwe merk Sjef!. ‘Mayo met sterrallures’, staat in het bijgeleverde pers-A’4tje. Drie smaakvarianten op mayonaise, bedacht door chef-koks Julius Jaspers, Peter Lute en Joop Braakhekke. Volgens mij is er van die drie maar één met een ster en is er ook eentje überhaupt geen chef-kok, maar dat mag de pret niet drukken. ‘Soms kun je je door slechts een kleine toevoeging al in de culinaire hemel voelen’. In dit geval respectievelijk chilipeper, truffel en kerrie. Uiteraard valt ergens de term ‘culinair hoogstandje’, maar er is ook sprake van ‘een tikkeltje haut-culinair’ en, toe maar, ‘goddelijke smaakmakers’. Mij kun je wegdragen.
‘Eidooiers, olie, peper, zout en dan héél hard kloppen: mayonaise! Is het zo simpel? Dacht het niet.’ staat er ook nog bij.
Tja.
Zo simpel is het natuurlijk wél, dat is nou juist de grap van mayonaise! Dat het absurd veel simpeler is dan je denkt. Wat niet wegneemt dat ook ik een koelkast vol heb met potjes, want het gemak dient de mens. Alleen ben ik – het zal eens niet – wel een kieskeurige pietlut als het om mayo gaat. De gemiddelde fabriekspot is mij te zoet, want voorzien van suiker. Brr. Nee, die komen er niet in. Maar deze smaakjesmayo’s mogen er gerust in. Sterker nog, ze moeten erin, want maar beperkt houdbaar. Immers, geen grootschalige fabrieksproductie maar een klein project van twee – uiteraard – ‘jonge, enthousiaste, succesvolle’ ondernemers.
Oh, en ik zou het belangrijkste nog vergeten: de winst gaat naar een goed doel, te weten het Ronald McDonald Kinderfonds.
Mayonaise eten voor het goeie doel. Nou ja zeg, hoe leuk wil je het hebben?
De mayo’s van Sjef! zijn vanaf vandaag exclusief verkrijgbaar bij Albert Heijn à € 2,49. De chili doet het goed bij makreel, met de kerrie maak je even snel eiersalade en de – nogal lawaaiige – truffel kan prima op een broodje-ros.