• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

23 mei 2016

Aspergekroketten

Op aspergereportage in Venlo kwam ik na het bezoeken van telers en kwekers onvermijdelijk ook terecht in hét plaatselijke aspergerestaurant, Valuas. Liever geen klassieke aardappel-beenham-botersaustoestanden, had ik vooraf verzucht, dat ken ik nou wel. Ik wilde wel eens wat nieuws proberen, met als snode plan in het achterhoofd om het recept vervolgens in de krant te zetten. Dat plan mislukte deerlijk, kan ik u meteen al vertellen. Ik at verrukkelijk hoor, daar niet van, maar ik zag niet hoe ik bijvoorbeeld dat beeldschone carré van asperges met kipmousse, kabouterpaddenstoeltjes, basilicum en vlierbessengelei op een bedje van krokante amandelen en tapioca zou kunnen vertalen voor de eenvoudige thuiskok.

asperges-valuas
Nee, sterrenchefs, dat blijkt maar weer, zijn een bijzonder slag mensen die dingen kunnen waar u en ik alleen maar van kunnen dromen. Gelukkig zijn het ook gulle types: ze zetten hun deuren wijd open en wie maar wil, kan hun talenten bij ze komen proeven.

Nu is Valuas toevallig regionaal ook wereldberoemd om de eigen krokettenlijn. Het begon twaalf jaar geleden als een experimentje, maar intussen produceert chefkok Eric Swaghoven dertig verschillende soorten, waaronder de razendpopulaire aspergekroketten. In drie varianten: met ham, met garnalen en vegetarisch. valuasIk kreeg zowaar een rondleiding door de speciale krokettenkeuken in de kelder, alleen zijn aspergekrokettenrecept kreeg ik helaas niet losgepeuterd. Maar ach, kroket is my middle name, dus ik ging gewoon thuis zelf wat uitproberen waarna deze met ham als onbetwiste favoriet uit de bus rolde.

Ja, het is even een klusje, en u moet op tijd beginnen, maar dan heeft u ook wat. En gebruik vooral het aspergevocht van een eerder maaltje waar ik u bij eerdere afleveringen toe aanspoorde!

Nodig voor 16 stuks:
500 g witte asperges
800 ml aspergekookvocht (of water)
100 g beenham
1 sjalot
75 g boter
75 g bloem
2 blaadjes gelatine
2 eieren
handvol platte peterselie
nootmuskaat
2x zelfgemaakt paneermeel: grof (of gekochte panko) en fijn
olie om te frituren

Asperges: Schil de asperges met een dunschiller, snij de houtige uiteinden af. Als u nog aspergewater heeft van een eerdere aspergekookavond, dan gebruikt u dat natuurlijk. Anders zet u het afval op met 800 ml vers koud water en een snufje zout. Breng aan de kook en laat 20 minuten rustig trekken. Snij intussen de asperges in stukjes van ½ cm. Zet een stoommandje in de pan (zo’n metalen bloemetje) en doe de aspergestukjes erin. Laat onder een deksel 10 minuten zachtjes sudderen. Voeg dan de aspergekopjes toe, zet het vuur uit en laat 5 minuten staan. Vis het stoommandje met alle asperges eruit. Giet het aspergevocht door een zeef en meet 450 ml af. De rest wordt niet gebruikt, maar kan nog altijd in de soep.

Vulling: Laat de gelatine alvast weken in koud water Snipper de sjalot. Doe samen met de boter in een pan en laat zachtjes fruiten zonder bruin te laten worden. Doe de bloem erbij en laat onder voortdurend roeren 5 minuten garen. Giet in scheuten het aspergevocht erbij en klop met een garde tot een heel dikke saus. Laat 10 min al roerend garen op laag vuur, maar tussendoor kunt u best even de ham in reepjes snijden en de peterselie fijnhakken. Voeg de aspergestukjes, ham, peterselie en uitgeknepen gelatine toe aan de saus. Breng vrij stevig op smaak met zout, versgemalen zwarte peper en dito nootmuskaat. Spreid uit in een rechthoekige (oven)schaal en zet een nachtje afgedekt in de koelkast.

Volgende dag: Snij de inmiddels taaie en koude substantie in de vorm alvast in 16 reepjes. Boetseer met koele hand tot kleine kroketvorm. Doe het grove en fijne paneermeel in twee diepe borden. Klop de eieren los in een derde bord. Een treintje maken met aanwezige huisgenoten is nu het makkelijkst: eerst door ei, dan door fijn paneermeel, weer door ei, dan door grof paneermeel. Leg tot gebruik terug in de koelkast of vries in.

Bakken: Verhit de olie in een (frituur)pan tot 180 °C en bak de kroketten in kleine porties in circa 3 minuten mooi bruin. Let op: diepvrieskroketten altijd eerst ontdooien.

Tips:

  1. Snij de asperges vooral klein, anders krijgt u hele bonkige kroketjes.
  2. U kunt natuurlijk ook prima kroketten maken van kliekjes gare asperges. Maar ja, wie houdt er nu ooit asperges over?
  3. Gemalen oud (Turks) brood geeft het mooiste paneermeel.

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

P.S.
Waar zijn de pakjes en zakjes? Die blijven even in de kast want dezer weken zit ik in een aspergeserie. Lees hier mijn aspergereportage.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Koninginnesoep voor Koningsdag

Peren pistache plaatcake

Paddestoelenpasta met sperziebonen

Vorig bericht: « Sambal goreng asperges
Volgend bericht: Het grote poetsboek »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN