• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

28 september 2023

Tex-Mex gevulde paprika’s

Gevulde paprika’s saai en afgezaagd? Nou, niet die van mij hoor. Dit is een vrolijke vega(n) Tex-Mex-maaltijd voor wie eens iets lekker makkelijks op tafel wil slingeren.

Mijn werkkamer stond op ontploffen. Overal wanhopige stapels en uitpuilende kasten. De hele zomer had ik het lekker genegeerd, maar nu moest er dringend worden opgeruimd. Complete jaargangen Allerhandes gingen ongezien in de papiercontainer, net als ordners vol uitgeprinte correspondentie over kookworkshops die ik gaf in 2007. Ik kwam zelfs nog een hele doos tegen met culiquotes: uitgeknipte stukjes krant of tijdschrift, met daarop een uitspraak van deze of gene over een eetbaar ingrediënt. Die kwamen handig van pas toen ik nog culinaire scheurkalenders volschreef. Om te voorkomen dat ik 365 recepten moest verzinnen, vulde ik namelijk menig pagina met een geinig citaat van Sophia Loren over pasta of Oscar Wilde over eieren.
Ook die doos mocht met een zucht van verlichting de deur uit. Dat gaf weer wat ruimte. Want ik heb ook nog een slordige duizend kookboeken, en daar wil ik toch liever geen afstand van doen. Je weet maar nooit wanneer een handzaam jaren zeventig-standaardwerk over de champignon weer van pas komt. A propos, had ik niet ooit een hele leuke quote over het vullen van champignons? Even speuren in mijn online scheurkalenderarchief, en ja hoor, gevonden: ‘Life is too short to stuff a mushroom’ van schrijfster Shirley Conran, beroemd geworden in de jaren zeventig met haar antihuisvrouwenboek ‘Superwoman’. Die uitspraak deed ze ooit voor de grap, bekende ze later, maar vervolgens werd ze er zo vaak mee doodgegooid, dat ze er op enig moment helemaal klaar mee was. Grappig genoeg kwam ik ook een Nederlandse vertaling tegen: ‘Het leven is te kort om champignons op te vullen.’ Maar dat is natuurlijk iets heel anders. Kussens vul je op als ze zijn ingezakt. Champignons vul je. Die vul je niet óp. Nou ja, volgens Shirley Conran vul je ze überhaupt niet natuurlijk.
Dat gaan we dan ook vooral niet doen. Weet u wat we wél gaan vullen? Paprika’s. Klinkt afgezaagd, maar wees gerust, het wordt geen suffe jaren zeventig-klassieker, maar een vrolijk soort Tex-Mex-maaltijd. Voor de moderne thuiskok die iets lekker makkelijks op tafel wil slingeren.

RECEPT Tex-Mex gevulde paprika’s

Nodig:
4 grote paprika’s (kleur naar keuze)
150 g gare, gekookte rijst
1 blik zwarte bonen (uitlek: 265 g)
1 blikje mais (uitlek: 140 g)
1 grote ui
2 knoflooktenen
2 tomaten
2 theel komijnpoeder
½ theel chilipoeder
handje geraspte kaas
zout & peper uit de molen
scheutje olie
Erbij: wat verse koriander, zure room en/of guacamole, 1 limoen, nachochips

Oven voorverwarmen op 200 °C. Snipper de ui en knoflook. Fruit zachtjes 2 minuten in wat olie in een hapjespan. Snij de kapjes (inclusief steel) van de paprika’s. De steel mag weg, de eetbare rest mag in kleine blokjes bij de ui. Voeg de uitgelekte mais toe en laat alles op middelhoog vuur een minuut of 8 bakken tot de mais een kleurtje heeft. Hak de tomaten fijn en schep van het vuur af samen met de rijst, bonen, komijn, chilipoeder, zout en peper. Vul de paprika’s hiermee, zet ze rechtop in een pan die ook in de oven kan, en anders in een hoge ovenschaal. Bestrooi met geraspte kaas. Giet een bodempje water onderin. Dek af met een deksel (zonder houten of plastic handvat, neem dan alufolie!) en zet 30 minuten in de oven, de laatste 5 minuten onafgedekt.
Serveren: Bestrooi met gehakte koriander. Geef er zure room en/of guacamole bij, plus partjes limoen om uit te knijpen en als u wilt nachochips.

TIPS:
• 60 g ongekookte rijst geeft 150 g gekookte rijst.
• Kan ook prima met een restje gare rijst uit de vriezer.
• Rijst invriezen? Altijd zo los mogelijk, dus niet als een klont in een bak, maar in een grote zak, die je tijdens het invriezen een keertje loswriemelt (dat kan gewoon door het plastic heen) zodat de korrels zo los mogelijk zitten. Bevroren losse rijst kun je meteen, zonder ontdooien, gebruiken in ovenschotels zoals deze, maar ook in wokgerechten (nasi!).
• Dit recept is vegetarisch, zonder zure room erbij is het vegan.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

WERELDGERECHTEN
Vanaf nu overal in de boekwinkel, mijn gloednieuwe kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Komkommersalade

Oven: wat en hoe

Kookboek Uit De Oven

Vorig bericht: « Biet met bonen
Volgend bericht: Thaise flammkuchen »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN