• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

25 mei 2016

That Sugar Film

Tja, natuurlijk moest ik er naartoe, beroepshalve. That Sugar Film is een egodocumentaire à la Supersize Me van Morgan Spurlock, maar dan met suiker in plaats van fastfood. De Australische filmmaker Damon Gameau at 2 maanden lang alleen zogenaamd ‘gezonde’ dingen uit de supermarkt. Geen frisdrank, geen ijs, geen snoep (lees: de dingen waarvan je op je klompen aanvoelt dat er veel suiker in zit) maar juist ontbijtgranen, magere yoghurt, mueslirepen en fruitsap. En juist in die onschuldig ogende producten blijkt heel veel suiker te zitten. Volgens Gameau wordt aan maar liefst 80% van alle supermarktproducten suiker toegevoegd, waardoor Australiërs per persoon per dag 40 theelepels (160 gram!) verstouwen. Dat lijkt mij erg veel en ik weet niet waar hij dat aantal op baseert, maar inderdaad, binnen no time komt hij kilo’s aan en wordt bovendien diep ongelukkig.suikerfilm

Tot zover de film. Die buitengemeen grappig is, want alles wordt uit de kast gehaald om het visueel gezellig te maken, inclusief pratende wetenschappers die zijn ingemonteerd in pakjes en zakjes. Maar de film is ook een tikje ja-nou-weten-we-het-wel-doordrammerig en nogal manipulatief, maar ach, hoe erg is dat als er een belangrijke boodschap aan de kaak wordt gesteld? Heel erg, zegt voedingsjournalist Huib Stam op foodlog.nl, waar hij de film regelrecht kijkersbedrog noemt. Niet dat zijn pleidooi veel indruk zal maken op al die volksstammen die nu ineens anti-suiker zijn en die zich ongetwijfeld zullen verkneukelen bij deze film.
sugarfilm3
Zucht. Ik word zo langzamerhand iebel van dat ‘Suiker is het nieuwe gif’-virus. Zelfs mijn eigen vriendinnen, die ik toch hoog acht, reppen nu ineens van ‘foute’ versus ‘gezonde suikers. Kristalsuiker van de good old suikerbiet is taboe, maar kokosbloesemsuiker, palmsuiker, rijstsiroop of ingedikt vruchtensap zijn wél oké. En als je daar iets mee maakt, dan heet het doodleuk, o ironie, ‘suikervrij’. Maar ook al zijn ze iets anders in samenstelling, mineralen en glycemische index (het nieuwe toverwoord), qua calorieën maakt dat geen bal uit: suiker is en blijft suiker. Of je nou ingedikt sap van de suikerbiet neemt of ingedikt sap van de agave. Jongens, is dat nou zó ingewikkeld om te onthouden? Overigens wordt dat in de film ook aangestipt, zij het maar heel eventjes. Als je het niet wilt zien, kijk je er zó omheen.
sugarfilm2
Het is zelfs zo erg, dat ik laatst hatemail kreeg ‘dat ik nu kennelijk ook al van de antisuikermaffia ben’, omdat ik in mijn recept voor pitabroodjes geen snufje suiker bij de gist deed. Schandalig! Terwijl ik proefondervindelijk had getest dat ze zonder snufje net zo prima rezen als met. En hoe minder ingrediënten en handelingen in een recept, hoe beter, is mijn motto. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Feit is dat we inderdaad met z’n alleen veel meer suiker binnenkrijgen dan vroeger. Dat aan zo absurd veel fabrieksproducten (pakjes, zakjes, kant-en-klare maaltijden) suiker wordt toegevoegd als een goedkope smaakversterker is een grof schandaal. Juist in de hartige producten, waar je het niet verwacht. Het liefst in verstopte vorm, zodat het geen suiker heet maar glucose of dextrose of glucose-fructosestroop, invertstroop of maltodextrine, en vaak ook nog een combinatie van dat alles.

Bovendien zijn traktaties van iets bijzonders voor feesten en partijen inmiddels verworden tot een dagelijks recht. Zo lang we daar voldoende fysieke activiteit tegenoverstellen (Himalaya’s beklimmen, Tour de Frances rijden, akkers bewerken met een pikhouweeltje) kan dat allemaal geen kwaad. Maar de meesten van ons verbranden dat niet vanachter ons computerbureau, om over tandbederf maar te zwijgen.

Enfin. Iedereen moet het helemaal lekker zelf weten. Maar ik blijf roepen, desnoods in de woestijn, LAAT JE NIET GEK MAKEN. En doe toch niet zo moeilijk.
IMG_9827
Nee, eet je vooral niet elke dag rond aan cake of boterkoek, maar voel je ook niet diep schuldig als je eens een gevulde koek verschalkt. En gooi nou eindelijk eens al die pakjes en zakjes met soepen, sauzen en mixen de deur uit, drink thee (zonder suiker…) in plaats van frisdrank, en eet gewoon één appel in plaats van er vier in de sapcentrifuge te gooien en weg te klokken. Dat scheelt niet één, maar twee slokken op een borrel, qua suiker. En zout trouwens, maar goed, da’s een andere film.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Bah. Bakken met Canderel Stevia

Gezond met minder zout, suiker en vet

Minder, minder, minder

Vorig bericht: « Het grote poetsboek
Volgend bericht: Kookboektip: Koken met Karin 1 »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN