Appelmoes, wie is er niet groot mee geworden? Neem nou mijn eigen moeder. Die had als ukkie in een gezin van tien kinderen feilloos door hoe ze mijn grootouders op de kast kon krijgen: door aan tafel luidkeels te lust-ik-nieten. Mijn opa, hardwerkende smid en in zijn vrije tijd niet onverdienstelijk hoempapaspeler, werd gek van dat gedrein en brulde liefst meteen bij aanvang van elke maaltijd “Geef die meid een pot appelmoes!”. Gevleugelde woorden later in ons gezin waar mijn moeder de anekdote met smaak oplepelde en mijn broer en ik – ter compensatie? – slechts spaarzaam appelmoes kregen voorgeschoteld. Zelfgemaakte, dat wel.
Met ons allemaal, ja ook mijn moeder, is het overigens helemaal goed gekomen, qua universele eetlust, maar tobben aan tafel, het is van alle tijden. Generatie in, generatie uit worden Nederlandse kindertjes zoet gehouden door overal appelmoes doorheen te mikken. Want niet honger, maar suiker maakt rauwe bonen zoet.
En kijk, ziedaar ineens de mierzoete groentedressings van Hela. Suiker op je groente, maar dan anders. Zelf noemen ze het “De zoet-pittige smaakcombinaties maken groente op een makkelijke manier extra lekker.” Bereid met honing en ook nog eens glutenvrij en lactosevrij, want dat is tegenwoordig namelijk een extra aanbeveling. Er zijn aparte flesjes voor over je broccoli, boontjes, bloemkool en wortels.
Uit een flesje: Hela Dressing voor op je wortels
Zonnebloemolie, honing, water, azijn, chilipeper (6,5%), mangoaroma (met 24% mango), zout, verdikkingsmiddel (guargom, xanthaangom, johannesbroodpitmeel), zuurteregelaar (azijnzuur), conserveermiddel (benzoëzuur),dextrose.
De grote voedselgoeroe Michael Pollan zei het al: eet niks wat je grootmoeder niet zou herkennen. En die zou zeggen: gewoon een klont roomboter. Mijn advies: wie zoete wortelen wil, gooit er geen flesje zoete fabrieksmeuk overheen, maar maakt in het kader van mijn Woeste Wortel Weken gewoon dit recept. Bij ons thuis heten dit eigenlijk ‘Franse peentjes’, maar vanwege de maple syrup heb ik er ‘Canadese’ van gemaakt. Voor u in de gordijnen klimt: jazeker, het zoet heeft hier beslist een smaakversterkende functie.
Zelf maken?
Helaas pindakaas, het recept van Canadese worteltjes staat niet meer online omdat het intussen is opgenomen in mijn nieuwe kookboek Slim zónder pakjes & zakjes. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.
Ook in de Woeste Wortel Weken: worteljam, kruidige wortelslierten (met koriander) en knabbelwortels uit de oven.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. Copyright: Koken met Karin.