• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

12 juli 2016

Pakjestest 1: Italiaanse spaghetti carbonara

Dankzij pakjes en zakjes eten we in Nederland exotischer dan ooit. Maar hoe authentiek zijn ze eigenlijk? Drie specialiteitenrestaurants probeerden op mijn verzoek een Italiaans, Frans en Indonesisch pakje uit. Vandaag deel 1: Italiaans.

De voltallige Italiaanse keukenbrigade van Roberto’s Restaurant in het Amsterdamse Hilton Hotel schiet in de lach als ze de ingrediënten zien die horen bij het Knorr-pakje Macaroni carbonara. Melk en champignons? In de carbonára? Met de neus in het pakje: “Het ruikt naar kippensoep.” Terwijl de koks Borelli en Marques aan de slag gaan, toont Payer de drie basisingrediënten die er feitelijk in horen. “Om te beginnen eieren. Guanciale (kinnebakspek) is hier lastig verkrijgbaar, maar wel het beste. Nee, geen parmezaan maar pecorino, die door z’n zoutigheid juist die niet zo zoute guanciale goed aanvult. En voel eens aan de spaghetti? Mooi ruw, dan blijft de saus er goed aan hangen.” Want carbonara hoort uiteraard met spaghetti, niet met andere pasta. Al serveren ze nu in het restaurant een creatieve versie, Fagottini alla carbonara: een met vloeibare dooier en kaas gevulde soort ravioli in een saus van spek en, vooruit, een beetje courgette.

Vergelijking: Opvallend: het pakje vergt meer tijd én meer ingrediënten dan de zelfmaakversie, voorwaar een unicum. Die van Knorr smaakt naar macaroni met romige champignonsaus. “Hangover pasta”, vinden de koks. “Dit is lijkt in de verste verte niet op carbonara”. “Tja,” verzucht Payer, “Nederlanders vinden dit lekker.”
roberto's
carbonara

Wat: Knorr mix voor macaroni carbonara met ham en kaas
Inhoud: Aardappelzetmeel, palmvet, smeltkaas 18% (kaas, melkweipoeder), tarwebloem, eipoeder, zout, melksuiker, gerookt spek 2,4% (varkensvet, antioxidant: rozemarijnextract, rookaroma), spekstukjes 2,1% (varkensvlees, zout, rookaroma), melkeiwitten, aroma, gehydrolyseerde plantaardige eiwitten, nootmuskaat, knoflook, peterselie
Zelf toevoegen: 250 g champignons, 2 uien, 150 g hamblokjes, 500 ml melk, 300 g macaroni, 2 eetl margarine
Waar: Roberto’s Restaurant, Hilton Hotel, Amsterdam
Wie: koks Roberto Borelli en Jorge Marques, directeur Roberto Payer.

RECEPT
Zelf spaghetti carbonara maken à la Roberto’s
Nodig voor 4 personen:
350 g spaghetti van een goed Italiaans merk (maat 8)
2 hele eieren + 3 dooiers
125 g guanciale (kinnebakspek)
80 g versgeraspte pecorino
zwarte peper uit de molen

Kook de spaghetti in ruim kokend water met wat zout beetgaar. Snij intussen het spek in dunne reepjes en bak rustig uit in een pan met dikke bodem. Giet eventueel overtollig vet af. Klop in een kom de hele eieren en dooiers goed schuimig met een garde. Roer de geraspte kaas erdoor. Giet de pasta af wanneer hij beetgaar is, maar bewaar wat van het kookvocht. Meng de spaghetti in de pan met het spek. Voeg wat lepels pastakookvocht toe. Roer nu snel de eieren erdoor tot het een smeuïg geheel is. Meer pastakookvocht als het nodig is. Maak af met wat versgemalen peper en eventueel nog wat geraspte kaas.

TIP: Guanciale is hier lastig verkrijgbaar, je kunt het vervangen door pancetta. Die laatste is echter veel zouter. Omdat pecorino ook zout is, wordt het dan wellicht wat al te hartig. In dat geval kun je de pecorino beter vervangen door parmezaan.carbonara

Dit was deel 1 van een serie die in Trouw verscheen ter ere van mijn 250e antipakjesjubileum. Morgen: Franse uiensoep en overmorgen Indonesische nasi koening.

(Foto’s: Jörgen Caris)

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Zweedse huzarensalade

Feestdessert: Schwarzwalderkirschglaasjes

Franse fruitschuitjes

Vorig bericht: « Feestelijke frambozenpudding
Volgend bericht: Pakjestest 2: Franse uiensoep »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN