• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

1 augustus 2016

Kip met pruneaux d’Agen

De vader van vriendin M. besloot na decennialang expatten voor een bekend Nederlands biermerk zijn prépensioen te gaan consumeren in Zuid-Frankrijk, in de buurt van Agen. Een dankbare vakantiebestemming voor mijn eindeloze studiezomers. Bovendien hield hij, net als ik, van koken dus zaten we dagenlang samen aan de keukentafel te snijden, hakken en kletsen. Leven als de spreekwoordelijke god in Frankrijk. Maar zijn droom werd pas echt werkelijkheid toen er een dorp verderop een restaurantje te koop kwam te staan. De volledige inboedel, zestig jaar aangekoekt keukenvet én serveerster Bernadette bleken bij de koop inbegrepen. De eerstvolgende zomer kwam ik tegen kost en inwoning bijspringen als hulpje in de bediening. Helaas bleek ik daar geen enkel talent voor te bezitten. Dat vond de clientèle duidelijk ook. Terwijl Bernadette haar witte schortzakje rinkelend vulde met pourboires, had ik na een maand hooguit een handjevol fooi bijeengeschraapt. Liever hielp ik in de keuken. Dat was trouwens hard nodig, want restaurantkoken bleek iets heel anders dan thuiskoken. Niks geen gezellig gefrut met een glaasje erbij maar huphuphup. Leermoment: tafels met vier gasten bestellen bij voorkeur vier verschillende gerechten, maar het is wel de bedoeling dat die allemaal tegelijk op tafel verschijnen. Gekkenwerk. De vader van M. worstelde zienderogen. Al snel gaf hij zich gewonnen en huurde een jonge kok in uit Nederland, een echte. Koken kon hij uitstekend, alleen deed het de zaken geen goed dat hij een openlijke affaire begon met de vrouw van de groenteleverancier. Evenmin dat ik het bedrijfsbusje een ravijn in reed. Tot overmaat van ramp bleek aan het eind van de zomer dat Bernadette de kluit grootschalig belazerde door bij elke betaling eigenhandig wat muntjes af te romen voor haar rammelschortje.
Elke keer als iemand mij vraagt of ik niet droom van een eigen restaurant begin ik heel hard te lachen.
kipmetpruimen
Jazeker, ik zit nog steeds in mijn Ronde van Frankrijk. Vandaag in de derde etappe mijn recept van Poulet aux pruneaux oftewel Kip met pruimedanten. U weet het verschil hè? Prunes zijn verse pruimen, pruneaux zijn gedroogde pruimedanten. Die uit Agen zijn beroemd om hun sappige heerlijkheid.

Nodig voor 4 personen:
4 kippenpoten
75 g spekjes
± ¾ fles soepele rode wijn
20 sappige gedroogde pruimen zonder pit (pruneaux d’Agen)
1 flinke wortel
3 bleekselderijstengels
6 kleine sjalotjes
1 knoflookteen
paar takjes tijm
paar takjes rozemarijn
2 eetl bloem
scheut olijfolie
zout & peper

Schil de sjalotjes, maar laat ze wel heel. Fruit samen met de fijngehakte knoflook en de spekjes in wat olijfolie in een ferme braadpan tot de ui glazig is en de spekjes uitgebakken. Haal uit de pan. Bestrooi de kip met zout en peper en braad aan in het bakvocht. Bestrooi met de bloem. Snij de wortel en selderij in plakjes en voeg toe. Ook het speksjalotmengsel mag er weer bij. Giet er zoveel wijn bij tot de kip nét onderstaat. Voeg gehakte tijm en rozemarijn toe en de pruimen. Breng aan de kook en laat op het laagste pitje onder een schuin deksel in een uur gaar sudderen. Haal kip en groenten uit de pan en doe op een schaal. Duw de pruimen plat met de pollepel. Zet het vuur hoog en laat de saus even inkoken. Proef op zout en peper. Giet over de kip.

Culisouvenirtip:
Pruneaux d’Agen zijn een begrip in heel Frankrijk en te koop in elke supermarkt.
Zie hier voor nog meer culisouvenirtips.

De overige tot nu toe online verschenen afleveringen van mijn Ronde van Frankrijk:
Purée de sardines (sardientjespuree)
Paris-Brest (soezenring met hazelnootroom)
Tian provençal (Provençaalse groenteschotel)
Quenelles de poisson (visrolletjes in tomatensaus)
Tartiflette (aardappelovenschotel met Reblochon)

P.S. Mijn antipakjesrecepten in Trouw zijn deze hele zomer opgeschort want ik toer door Frankrijk. Geen nood, in de tussentijd kun je natuurlijk altijd terecht bij mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .zonderpakjesenzakjes

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

3x Kerstbakken

Feestelijke frambozentaart

Basistechnieken les 1: Eieren pocheren

Vorig bericht: « Paris-Brest
Volgend bericht: Tian provençal »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN