Na een compleet verregende zomer doet die onverwacht eindeloze tropische nazomer weldadig, maar ook unheimisch aan. Je gaat er bijkans in geloven dat het altijd zo zal blijven. Niks geen regenflarden en kalende bomen. Nooit meer zwiepende najaarsstormen en om de plassen heen gefietszigzag in een flapperende regencape. Maar je zult zien, als je even niet oplet blijken de blotebenenweken ineens voorbij en breken de dikkepantymaanden weer aan. Een onherroepelijke kwestie die, weet ik nu al, hard aan gaat komen. En waar maar één remedie voor is: bakken.
Niet voor niets is net Heel Holland Bakt weer begonnen, en het zo mogelijk nog veel leukere Engelse origineel The Great British Bake Off op de BBC. De zomer voorbij? Dan gaan we niet zitten kniezen, maar ons op televisie verlustigen aan koekjes, taarten en cakes. Nog grotere troost biedt evenwel het bakken zelf.
Uit een pakje: Casino Petits sablés poire
Pure chocolade 39,5% (suiker, cacaopasta, cacaoboter, lactose, geconcentreerde boter, mageremelkpoeder, emulgator: zonnebloemlecithine, natuurlijk vanillearoma), tarwebloem, suiker, plantaardige palm-, kokos en koolzaadvetten, compleet gehydrogeneerd kokosvet, mageremelkpoeder, maltodextrine, boterconcentraat, lactoserumpoeder, perenpoeder 1,5% (equivalent van 10,5% verse peer), lactose, eiwitpoeder, eieren, rijsmiddelen: ammoniumcarbonaat, natriumcarbonaat, difosfaten, geeleipoeder, zout, emulgator: zonnebloemlecithine, natuurlijk aroma.
Deze koekjes met chocola en peer – een ijzersterke combi – at ik de hele afgelopen zomer in Frankrijk. Hier heb ik ze nog niet gevonden, dus hop, zelf aan de bak. Al was het maar omdat het perenseizoen weer is begonnen. Maar de mussen vielen volop van het dak en ik vond het veel te omslachtig om eerst zandkoekjes te bakken, die te bedekken met zelfgemaakte perenpuree om vervolgens de hele boel netjes af te lakken met chocola. Pff, wat een gedoe. Dus ik klutste doodleuk alle ingrediënten door elkaar en dat leverde buitengemeen bevredigende rustiek-bonkige koekjes op. Zacht en smeuïg en troostend.
Kom maar door met die herfst.
Zelf aan de bak?
Nodig voor ± 18-20 stuks
1 handpeer
75 g pure chocola (70%)
175 g zelfrijzend bakmeel
100 g boter op kamertemperatuur
100 g suiker
1 volle eetl geraspte verse gember
1 eetl vanille-extract
1 ei
snufje zout
Verwarm de oven voor op 175 °C. Doe boter en suiker in een kom en mix tot een zacht geheel. Voeg het ei en de vanille toe en klop tot het is opgenomen. Nu mogen zelfrijzend bakmeel, gember en zout erbij. Mix kort tot een vrij taai deeg. Schil de peer, verwijder het klokhuis en snij in miniblokjes (denk: vierkante doperwten). Hak de chocola in kleine stukjes. Schep beide met een lepel door het deeg. Rol er bonkige bitterballen van en verspreid die met tussenruimte over twee met bakpapier beklede bakplaten. Duw wat platter. Bak ze ± 15 minuten in de oven gaar en lichtbruin. Til met bakpapier en al op een rooster en laat afkoelen. Bewaar in een trommeltje, al worden ze snel zacht, dus uitdelen en opeten is beter.
TIPS
• Zelf vanille-extract maken? Parkeer alle leeggeschraapte vanillestokjes voortaan in een flesje met wodka. Het wordt vanzelf donkerbruin en zeer aromatisch. Of duw de stokjes in een suikerbus voor zelfgemaakte vanillesuiker.
• Erg zacht en kleverig deeg? Leg het even in de koelkast.
• Variant: voeg 100 g havermout toe, daar worden ze knapperiger en meer echt koekjesachtig van.
P.S. Dit recept verscheen eerder in Trouw. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek.