• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

3 april 2020

Mais-quesadillas

We zijn aan het einde gekomen van mijn vierdelige maisserie, maar een heel belangrijk punt is nog niet aan de orde gekomen: schrijf je nu eigenlijk mais of maïs? En is het maizena of maïzena? Hoe zit het eigenlijk met die puntjes op de i? Aan wie kon ik dat beter vragen dan aan de buurman van de achterpagina van Trouw, Ton den Boon.

Belgen en Nederlanders
Hij mailde fluks retour: “De spellingen mais en maïs zijn beide correct. Vroeger was de schrijfwijze maïs in Nederland en België gewoon, omdat het gaat om een leenwoord uit het Spaans (maíz), dat in die taal als ma-ies (als tweelettergrepig woord) werd uitgesproken. In België is de uitspraak ma-ies nog altijd vrij gewoon, reden waarom veel Belgen nog steeds maïs spellen, met trema. In Nederland spreken we mais met één lettergreep uit (met een korte a – mais – maar ook wel met een lange a – maais). Daarom spellen de meeste Nederlanders tegenwoordig mais zonder trema. De Nederlandse spelling volgt dus de uitspraak. Datzelfde gebeurt met maizena: in Nederland schrijven we dat woord zonder trema (omdat we mai-ze-na zeggen). Belgen schrijven het woord vaak met trema, maar die zeggen dan ook ma-ie-ze-na.”

Mais = mexicano
Kijk, weten we dat ook weer. Wat mij betreft laten we die puntjes dus voortaan gewoon achterwege. Nooit moeilijk doen als het makkelijk kan. Dat geldt ook in de keuken. Daarom eindigen we deze serie lekker simpel, met Mexicaanse tosti’s, want alles met mais wordt al snel meteen ‘mexicano’ genoemd, let u maar eens op. Quesadillas zijn kaastosti’s van tortillawraps in plaats van boterhammen. Liefst gemaakt van maismeel, maar die hier in de winkel zijn doorgaans van tarwebloem.

Ik geloof niet dat ze in Mexico mais in de vulling doen, maar ja, ik had nog wat blikjes die op moesten. En ik gooide er meteen ook nog wat ander loslopend spul doorheen. Alleen geen blikje ananas, we gaan er natuurlijk geen tosti Hawaï van maken. Nu alleen nog eens aan Ton vragen hoe het eigenlijk zit met die puntjes op de i in Hawaï.

Zelf maken?
RECEPT Quesadillas met mais


Nodig voor 4 stuks (lunchgerecht):
8 zachte tortillawraps (medium Ø 18 cm)
2 miniblikjes mais (à uitlekgewicht 70 g)
125 g peppersweets (of kaaspepertjes, uit een potje)
150 g geraspte belegen kaas
6 lente-uitjes
optie: wat verse koriander
peper uit de molen
drupje olijfolie

Spreid 4 tortillawraps uit op het aanrecht. Bestrooi met kaas. Snij de lente-ui in ringetjes (al het wit én het groen). Snij de peppersweets in stukjes. Laat de mais uitlekken. Hak als u heeft/wilt eventueel wat koriander grof. Verdeel alles over de wraps. Maal er wat peper over. Leg de andere 4 wraps er bovenop. Verhit een koekenpan (of grillpan), ingevet met hooguit een drupje olijfolie. Doe de tortilla erin en bak op niet te hoog vuur aan elke kant circa 2 minuten. Keer voorzichtig om met een spatel. De bedoeling is dat ze aan beide kanten goudbruin zijn en dat de kaas is gesmolten. U kunt er natuurlijk ook twee tegelijk bakken als u twee koekenpannen heeft, dat schiet lekker op. Snij in stukken en eet meteen op.

TIPS:
• Peppersweets zijn die zoete bolle rode pepertjes gevuld met witte zachte kaas die vaak als borrelhapje worden verkocht. Zowel koelvers als in een potje, dan zijn ze er vaak in zoet of pittig. Met kinderen zou ik de zoete nemen, anders de pittige.
• Medium tortillawraps passen makkelijker in de pan, maar flinke eters kunnen ook grote nemen.

Dit recept is onderdeel van een vierdelige mais-uit-blik-serie die bestaat uit:
1. Mexicaanse maisflapjes
2. Romige maissoep
3. Maiscurry met courgette
4. Mais-quesadillas
Alle recepten verschenen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.

PS: Zit je thuis en heb je eindelijk volop tijd en zin om lekker te koken?
Leef je uit met mijn kookboeken. Ik heb er intussen veertien geschreven, waarvan de twee nieuwste: de kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en mijn Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Overal verkrijgbaar in de boekhandel (ook online, uiteraard) of bestel hier een persoonlijk gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Quenelles de poisson

Aspergesoep van schillenwater

Gehakt met bloemkool uit de oven

Vorig bericht: « Maiscurry met courgette
Volgend bericht: Pittig draadjesvlees »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN