2,5 miljoen Nederlanders ontvingen vorige week als cadeautje van de Nationale Postcode Loterij een zakje ‘spaghetti bolognese’ van Knorr vanwege de actie ‘Doe Maar Lekker Duurzaam’, die de loterij jaarlijks organiseert samen met Unilever en Albert Heijn.
Uit een zakje: Knorr mix voor Spaghetti bolognese
Groenten 62% (tomatenpoeder 32%, ui, tomaat 9,3%, wortel 7%) suiker, zeezout, aardappelzetmeel, specerijen (knoflook 3,5%, paprika, zwarte peper, extra olijfolie verkregen bij de eerste persing, kruiden (oregano, rozemarijn,, tijm).
Zelf toevoegen: 200 g biologisch gehakt, 250 g biologische spaghetti, 250 ml water, 2 eetlepels margarine, eventueel courgette of paprika.
Erbij een cadeaukaart ter waarde van 12,50 euro voor gratis ‘duurzame boodschappen’ naar keuze. Op de bijbehorende foto een excuustros bananen en een dito pompoentje, maar vooral een assortiment pakjes en zakjes. Van Knorr, Bertolli, Unox. U wilt niet weten hoeveel meldingen ik hiervan kreeg. En ik dacht: daar gáán we weer.
Deze wereld kan een stuk duurzamer, zeker, maar moeten we niet juist áf van de overbodige rotzooi? Dit zakje met als hoofdingrediënten gedroogde groente (gedroogd, dus nagenoeg alle smaak en aroma is er vanaf), suiker en zout is toch niet ‘de basis voor een duurzamere maaltijd’? Dacht u nu werkelijk dat voedselgigant Unilever mens, dier of milieu als topprioriteit heeft? Welnee, op nummer één staan de aandeelhouders.
Want bestuursvoorzitter Paul Polman belooft keer op keer een verdubbeling van de omzet. Geld verdienen, daar zijn multinationals voor. En daar is niks mis mee, maar doe dan niet zo schijnheilig over het redden van de planeet. Desalniettemin schittert meneer Polman steevast prominent in Trouws Duurzame Top 100 (dit jaar op nummer 9) en de dame die de duurzaamheidsplannen voor hem moet uitvoeren, Anniek Mausser, is zowaar met stip gestegen van 100 naar 64.
‘Het is Unilevers ambitie om haar omzet te verdubbelen en de milieu-impact van haar producten wereldwijd te halveren voor 2020.’ Dus als je consumenten niet één grote, maar twee compactere deodorants in de maag splitst, ben je duurzaam bezig?
Schiet mij maar lek. Ik zal het allemaal wel weer niet snappen.
Mijn helden zijn de consumenten die weigeren plofkip te kopen, die kiezen voor smaak en die moeten lachen om al die zinloze pakjes vol suiker en zout en mooie verhalen. Die liever zelf koken met verse spullen en daarmee op hun eigen bescheiden wijze de wereld een beetje beter, maar in ieder geval lekkerder maken.
Enfin. Hierbij mijn recept voor verantwoorde bolognesesaus. Zonder zakje.
Zelf bolognesesaus maken?
Nodig voor 8-10 personen*:
(al dan niet biologisch)
400 g rundergehakt
150 g spekjes
1 flinke ui
1 wortel
2 stengels bleekselderij
3 knoflooktenen
2 blikken (à 400 g) gepelde tomaten
200 ml rode wijn
4 takjes tijm
2 takjes rozemarijn
2 laurierblaadjes
scheut olijfolie
zout en peper uit de molen
Snipper ui, wortel, bleekselderij en knoflook. Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en fruit de boel daarin samen met de spekjes rustig minstens 5 minuten. Doe het gehakt erbij en bak op hoog vuur al omscheppend rul en bruin. Blus af met de wijn (of laat weg als u geen alcohol wilt). Haal de staafmixer even kort door de bliktomaten en giet het geheel in de pan. Voeg gehakte tijm en rozemarijn toe, plus laurier, zout en peper. Laat de saus zonder deksel op laag vuur rustig pruttelen. Minstens een uur, maar nog liever twee want hoe langer hij op staat, hoe lekkerder hij wordt.
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
TIPS
• *)Bolognesesaus maakt u bij voorkeur in fikse hoeveelheid, dat is evenveel werk, maar kost de helft minder energie (lekker duurzaam!) en de rest kunt u uitdelen aan behoeftigen (goed doel!) of bewaren in de vriezer.
• Volgens een Italiaan horen paprika, courgette of champignons, laat staan ‘Italiaanse wokgroenten’ beslist niet thuis in bolognesesaus, maar hé, wie houdt u tegen?
• Geen verse tijm/rozemarijn? Gedroogde kan ook, 2 eetlepel van elk. Of 4 lepels Provençaalse kruiden.
Dit recept verscheen eerder in Trouw.
De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek.