• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

29 november 2016

Koekkruiden of speculaaskruiden?

Ja hoor, je kon erop wachten. Boze mail dat ik ergens kant-en-klare speculaaskruiden in had gebruikt. Want ‘ik was toch van het alles zelf doen’? Kan ik meteen een ander heikel punt aanstippen waar ik dezer dagen veel vragen over krijg: wat is eigenlijk het verschil tussen koekkruiden en speculaaskruiden?

Dat is zo eenvoudig nog niet. De exacte mix verschilt namelijk per producent, maar in z’n algemeenheid meen ik te hebben moeten concluderen dat koekkruiden meestal bestaat uit een mengsel van kaneel, koriander, kardemom, gember, peper en nootmuskaat. Speculaaskruiden zijn koekkruiden maar dan met als extraatje gemalen kruidnagels.

Althans, dat dacht ik altijd. Maar er bestaan ook busjes met ‘koek- en speculaaskruiden’, om maar gewoon van het hele gezeik af te zijn. En daar kan ik me wat bij voorstellen.

Maar nu het zelf maken. De ideale mix bepaal je zelf, maar mij bevalt deze goed, vooral omdat ik dol ben op kardemom, en dat kun je duidelijk proeven. Al moet ik er wel bij zeggen dat de kwaliteit van de gebruikte specerijen een hoop verschil maakt: gemberpoeder dat al vierenhalf jaar achterin het keukenkastje staat te verstoffen, daar moet je niet al te veel heil meer van verwachten. Verder is het zaak zoveel mogelijk zelf te stampen en te vijzelen, dat geeft meer smaak dan alleen maar poedertjes door elkaar roeren.vijzel-met-peper

Nodig voor ± 2 eetlepels:
2 volle theel kaneel
8 kardemompeulen
2 kruidnagels
1 kleine theel korianderzaad
1 kleine theel versgemalen witte peper
1 kleine theel versgeraspte nootmuskaat
1 kleine theel gemberpoeder
½ kleine theel anijszaad

Breek de kardemompeulen open en laat de bruinzwarte zaadjes in de vijzel vallen. Doe kruidnagels, korianderzaad en anijszaad erbij en stamp fijn. Roer de rest van de specerijen erdoor. Als het goed is, zijn het nu 2 flinke eetlepels.

En of je dit nu koekkruiden of speculaaskruiden noemt, mag je helemaal zelf weten.

Morgen een speculaasrecept!

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Gaffelkakor: Zweedse koekjes

Speculaasbrokken (met zelfgestampte mix)

rabarbercrumble

Rabarbercrumble met kardemom

Vorig bericht: « Kerriesoep met linzen
Volgend bericht: Speculaasbrokken (met zelfgestampte mix) »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN