Ook ik ga me er tegenaan bemoeien: ga stemmen vandaag. En eet meer stemgember. Om met het eerste te beginnen: stemrecht is een groot goed, onze voorvaderen en natuurlijk vooral voormoederen hebben daar hard voor gestreden, dus sta op van die luie, zeurderige klaagbank en pak dat rode potlood. Doe iets!
Maar nu een minstens even belangrijke aanbeveling: stemgember. Dat is echt heerlijk spul. Gek genoeg totaal niet te vergelijken met warm-pittige verse gemberwortel, al is ook dat een hoogst onmisbaar keukeningrediënt. De prachtig glanzende, bijna doorzichtige bolletjes stemgember (of bakgember of gekonfijte gember) zijn niet raspend spicy, maar zacht en zoet. Niet verwonderlijk, want er komt een hoop suiker aan te pas om het te maken. Wat meteen als voordeel heeft dat je met een pot stemgember ook een voorraad gembersiroop cadeau krijgt, wat een fijne zoetmaker is, bijvoorbeeld bij iets te pittig uitgevallen curry’s of soepen.
Stemgember produceert geen geluid en is ook geen verkiezingsinstrument, maar verwijst naar de jonge stengel (‘stem’ in het Engels) van de gember waar nog geen taaie vezels in te bekennen zijn. De bijnaam bakgember is niet toevallig, want er wordt vaak mee gebakken, met als meest bekende voorbeeld de gemberbolus. Persoonlijk vind ik dat een misbaksel, want de verhouding is daar compleet uit het lood, genoeg om je voor altijd afkerig te maken van het spul. Nee, je moet het doseren. Ook weer niet té subtiel, want dan proef je er niks van. Zie je wel? Echt reuze spannend materiaal. Ik gebruik het graag in combinatie met vlees (denk: stoofschotels en gehaktballetjes) maar het allervaakst gaat het in madeleines. Fluitje van een cent, binnen tien minuten staan ze in de oven. Kopje thee erbij en dan is het een kwestie van wachten op de verkiezingsuitslagen.
Zelf stemgembermadeleines maken?
Nodig voor circa 24 stuks:
100 g zelfrijzend bakmeel
100 g gesmolten boter
100 g witte basterdsuiker
5 bolletjes stemgember (potje)
2 eieren
snufje zout
Verwarm de oven voor op 200 °C. Klop de gesmolten boter en basterdsuiker door elkaar. Hak de gemberbolletjes héél fijn of doe als ik: haal ze door de knoflookpers. Wel eentje die níet naar knoflook stinkt, uiteraard… Doe bij het mengsel. Klop de eieren met de mixer erdoor. Voeg door een zeef bakmeel en zout toe en schep erdoor (nu niet meer mixen). Verdeel over een madeleinevorm. Ik gebruik zowel een gewone madeleinevorm als een vorm voor minimadeleines, die zijn zo mogelijk nóg lekkerder (en je hebt er meteen drie keer zo veel ;-)!) Metalen vormen moet je eerst goed invetten met boter, bij siliconenvormen hoeft dat niet. Zet circa 10-12 minuten in de hete oven. Let op dat de oven goed voorverwarmd is, anders rijzen ze niet voldoende. Haal ze eruit zodra ze mooi goudbruin zijn.